Drie verdachten opgepakt om vervalsing QR-codes

De politie heeft afgelopen zondag bij een teststraat op Schiphol drie personen aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met QR-codes. Volgens RTL Nieuws, die de fraude aan het licht bracht, zijn door het toedoen van het drietal „tienduizenden” valse QR-codes in omloop. Het ministerie van Volksgezondheid deed na onderzoek van eigen digitale rechercheurs aangifte van de fraude, waarna de politie dit weekend de drie verdachten aanhield op de teststraat van de GGD op de luchthaven.

Het ministerie en het OM doen geen uitspraak over de omvang van de fraude. „De omvang maakt nou juist uit van het lopende onderzoek, dus daarover kan ik niks zeggen”, laat een woordvoerder van het parket Noord-Holland vrijdagmiddag weten.

Lees meer over de QR-code en fraude: De coronapas moest er komen, volgens strenge eisen — nu worden de praktische gevolgen daarvan zichtbaar

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid wordt vanavond nog „een groot deel” van de QR-codes geblokkeerd. Op de zwarte lijst van codes die niet meer geaccepteerd worden staan inmiddels bijna 300 codes, het grootste deel afkomstig uit het buitenland.

Uitzendbureau

Volgens RTL Nieuws gaat het om medewerkers die via een uitzendbureau bij de GGD werkten en daarom toegang hadden tot de systemen. Het OM doet geen uitspraken over waar de verdachten werken. Hoe lang de fraude met de QR-code plaatsvond, is niet bekend. Evenmin of het om valse vaccinatie- of testbewijzen ging.

Het drietal - twee mannen en een vrouw - wordt volgens het OM verdacht van het medeplegen van computervredebreuk, het vernielen van een geautomatiseerd werk en valsheid in geschrifte. De vrouwelijke verdachte wordt ook verdacht van het delen van haar wachtwoord waarmee ingelogd kon worden op de systemen van de GGD. Het drietal werd vrijdag voorgeleid aan de rechtbank. Of zij langer vast blijven zitten, is nog niet bekend.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vanaf 19 november boostershots voor ziekenhuispersoneel en 80-plussers