In beeld

In het grootste moerasgebied ter wereld is het vuur altijd dichtbij

Pantanal, dat deels in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso ligt, is het grootste moerasgebied ter wereld. Dat gebied wordt geteisterd door branden en ontbossing. Die branden ontstaan deels door toenemende droogte, maar ze worden ook aangestoken om ruimte te maken voor landbouw. In dit fotoessay toont de Britse fotograaf Carl de Souza de strijd van onder andere de jaguar en de harpij met een steeds kleiner wordend leefgebied.
Een natuurbeschermer van Panthera probeert de vlammen te doven in Porto Jofre, in het zuiden van Brazilië. Panthera is een ngo die grote katachtigen en hun leefgebied beschermt. In deze regio komen onder andere de jaguar en de puma voor. Ontbossing beperkt hun leefgebied.
Foto Carl de Souza / AFP
Een brandweerman kijkt naar een grote brand in het Pantanal-gebied in Brazilië. Het gebied is qua oppervlakte vijf keer zo groot als Nederland, en is het grootste moerasgebied ter wereld. Vorig jaar waren er in die regio drie keer zo veel branden als in 2019.
Foto Carl de Souza / AFP
De wilde jaguar Ousado werd gered van de branden in Pantanal en zijn verwondingen werden verzorgd door Panthera. Om zijn nek draagt hij een zendertje, zodat Panthera hem kan volgen.
Foto Carl de Souza / AFP
Raissa Sepulvida, natuurbeschermer bij Panthera, gebruikt een antenne om jaguar Ousado te lokaliseren.
Foto Carl de Souza / AFP
Fernando Tortato van Panthera presenteert een kaart met de locaties waar jaguar Ousado het vaakst komt.
Foto Carl de Souza / AFP
Een wilde harpij wordt gevoerd door gidsen van South Wild Safaris in Fazenda Nicolau, in het midden van Brazilië. Het klimaatbos waar de foto is genomen wordt gerund door een ngo die onderdeel is van Peugeot.
Foto Carl de Souza / AFP
Een jaguar aan de waterkant in Pantanal. Jaguars zijn goede zwemmers en kunnen grote rivieren oversteken. De dieren kunnen hun adem wel twintig minuten inhouden, waardoor ze ook goed onder water kunnen zwemmen.
Foto Carl de Souza / AFP
Toeristen op bootsafari spotten jaguars in Pantanal.
Foto Carl de Souza / AFP
Een zwemmende jaguar.
Foto Carl de Souza / AFP
Toeristen op bootsafari spotten een zwemmende jaguar in Pantanal.
Foto Carl de Souza / AFP
Een jaguarwelp schudt het water van zich af. Een pasgeboren jaguar weegt maar zo'n 750 gram. Een volgroeid jaguarmannetje kan meer dan 100 kilo wegen. Jaguarwelpjes blijven twee jaar bij hun moeder. Zij leert hen om te jagen.
Foto Carl de Souza / AFP
Een jaguar grijpt een kaaiman. Jaguars jagen graag in het water, naast op kaaimannen ook op vissen. Maar ook op het land jaagt de katachtige, bijvoorbeeld op herten of capibara's.
Foto Carl de Souza / AFP
Een jaguar sluipt over een omgevallen boom. Ze kunnen ook in bomen klimmen, dat doen ze bijvoorbeeld om hun prooi te vinden.
Foto Carl de Souza / AFP
Een stier temidden van gekapte bomen. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zegt te willen stoppen met de ontbossing van de Amazone, maar dat strookt niet met zijn wens om land- en mijnbouw te stimuleren.
Foto Carl de Souza / AFP
Een capibara heeft een meeliftende vogel op zijn rug. De capibara is het grootste knaagdier ter wereld. Het dier heeft zwemvliezen tussen zijn tenen, en kan daardoor goed door het water bewegen.
Foto Carl de Souza / AFP
Een luchtfoto van een bosbrand in Pantanal op 5 september 2021.
Foto Carl de Souza / AFP
Een groepje kleurrijke papegaaien vliegt boven de bloemen.
Foto Carl de Souza / AFP