Hippe Nederlandse hotelketen haalt miljard binnen

Investering CitizenM haalt 1 miljard dollar op, onder meer voor de bouw van nieuwe hotels. Wie zit er achter dit bedrijf?

Een hotel van citizenM in LA.
Een hotel van citizenM in LA. Foto Al Seib/Los Angeles Times

Hoewel mogelijk nieuwe lockdowns op komst zijn en de toerismesector nog lang op een lager pitje zal staan dan vóór de coronapandemie, lijkt hotelketen citizenM ervan overtuigd dat er betere tijden aankomen. Het Nederlandse bedrijf haalde deze week liefst 1 miljard dollar (868 miljoen euro) op. Het geld komt van het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC, mede-eigenaar naast het Nederlandse pensioenfonds APG en het Nederlandse private-equitybedrijf KRC Capital.

Wie zitten er achter deze internationale hotelketen?

CitizenM werd in 2005 opgericht door Michael Levie (60) en Rattan Chadha (72). Levie werkte al langer in de hospitalitywereld, en had leidinggevende functies bij hotelketens als NH Hotels en SynXis, dat reserveringssystemen aan hotels levert.

Levies zakenpartner Chadha komt oorspronkelijk niet uit de hotelwereld. Hij verwierf zijn kapitaal met de verkoop van zijn in 1986 opgerichte modeketen Mexx. Chadha bouwde deze op nadat hij eind jaren 70 met omgerekend 1.000 gulden op zak uit India naar Nederland was gekomen.

Omdat Mexx kapitaal nodig had, verkocht Chadha in 2001 alle aandelen aan het Amerikaanse textielconcern Liz Claiborne, voor 300 miljoen euro. Chadha bleef tot 2006 aan als directeur. Daarna ging hij met Levie werken aan hun nieuwe project: citizenM. In 2008 kwam het eerste hotel in Hoofddorp bij Schiphol te staan.

‘Mobile citizens’

CitizenM richt zich op wat het zelf de ‘nieuwe generatie reizigers’ noemt, die houdt van hippe en luxe, maar ook betaalbare hotels. In Amsterdam betaal je voor een kamer tussen de 100 en 140 euro. Gasten worden ook wel ‘mobile citizens’ genoemd. Om de service persoonlijker te maken, houdt citizenM gegevens bij van de gasten, zoals de temperatuur van hun kamer. De volgende keer dat de gast bij de keten boekt, weten die zo welke temperatuur de voorkeur heeft, aldus commercieel directeur Lennert de Jong in 2019 in een interview met platform Emerce.

Inmiddels is citizenM uitgegroeid tot een keten met 24 hotels, in onder meer het Verenigd Koninkrijk, de VS, Maleisië en China. Volgens Quote bedroeg de omzet in 2017 120 miljoen euro (zelf maakt citizenM geen cijfers bekend). Meer dan de helft van het deze week opgehaalde geld wil het bedrijf gebruiken om zestien nieuwe hotels te bouwen, zei directeur Klaas van Lookeren Campagne tegen financieel persbureau Bloomberg.