EMA keurt twee medicijnen goed tegen ernstig verloop Covid-19

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft twee medicijnen tegen een ernstig verloop van Covid-19 goedgekeurd. Regkirona en Ronapreve verkleinen de kans dat coronapatiënten in het ziekenhuis terechtkomen door of overlijden aan Covid-19 aanzienlijk, schrijft het EMA. De Europese Commissie moet de goedkeuring van de medicijnen nog bekrachtigen, maar de verwachting is dat het advies van het medicijnagentschap wordt overgenomen.

Regkirona en Ronapreve kunnen als injectie of infuus worden toegediend aan coronapatiënten vanaf 12 jaar, die nog geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel risico lopen snel achteruit te gaan. Ronapreve werkt daarnaast preventief: uit tests met het medicijn kwam naar voren dat gebruikers minder vatbaar waren voor het coronavirus.

De medicijnen zijn de eerste goedgekeurde middelen met monoklonale antistoffen. Dat zijn kunstmatige antistoffen, die bijvoorbeeld werken voor mensen die zelf geen immuniteit opbouwen. Regkirona en Ronapreve zijn de eerste coronamedicijnen die het geneesmiddelenbureau goedkeurt sinds juni 2020, toen remdesivir een positieve beoordeling kreeg. Ook dat medicijn verkleint de kans op ernstig verloop van Covid-19.

Lees ook: Noodmedicijn voor mensen met zwakke afweer tegen corona ondanks vaccinaties Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: EMA keurt twee medicijnen goed tegen ernstig verloop Covid-19