Sinterklaasintocht Utrecht gaat niet door vanwege stijging aantal coronabesmettingen

De sinterklaasintocht in Utrecht is vanwege het sterk toenemende aantal coronabesmettingen afgelast. Dat laat de organisatie woensdag weten in een persbericht. De intocht zou zondag 14 november hebben plaatsgevonden. Eerder werd al bepaald dat de centrale intocht in Utrecht in aangepaste vorm zou zijn, zonder openbare ontvangst en rijtocht door de stad.

De organisatie heeft aan de gemeente laten weten de intocht niet langer te willen organiseren „door de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus”, laat de gemeente Utrecht weten in een brief. De gemeente „betreurt en respecteert” het besluit, en zegt de zorg over het oplopende aantal besmettingen te delen. De intochten in diverse Utrechtse wijken op 13 en 20 november hebben andere organisatoren en gaan wel door, laat de gemeente weten.

De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar op zaterdag 13 november en vindt vanwege het coronavirus plaats op een onbekende locatie. Het is nog niet duidelijk of de centrale intochten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag afgelast worden. De organiserende partijen van die intochten waren woensdagochtend niet bereikbaar. Eerder was al bekend dat intochten in onder andere het Brabantse Den Bosch, Boxtel en Grave, het Limburgse Roermond, het Noord-Hollandse Naarden en het Zuid-Hollandse Zoeterwoude vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen niet doorgaan. In meerdere gemeenten moeten bezoekers bij de intocht hun QR-code laten zien.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) zei maandag na ministerieel coronaoverleg met premier Mark Rutte dat het afgelasten van sinterklaasintochten „een lokale beslissing” is. „Zo werkt Nederland en gelukkig maar”, voegde hij daaraan toe.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Minste antistoffen coronavirus bij 61- tot 65-jarigen