Gezondheidsraad komt met spoedadvies over boosterprik na Janssen-vaccin

Een doosje met flacons gevuld met het Janssen-vaccin.
Een doosje met flacons gevuld met het Janssen-vaccin. Foto Rob Engelaar / ANP

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft de Gezondheidsraad gevraagd een spoedadvies uit te brengen over de inzet van een boosterprik voor mensen die met het Janssen-vaccin ingeënt zijn. Dat maakte De Jonge woensdag bekend na een coronaoverleg met onder anderen demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA). Het besluit volgt naar aanleiding van onderzoek waaruit zou blijken dat de bescherming na één prik met het Janssen-vaccin terugloopt.

Eerder nam het demissionair kabinet al het besluit om alle gevaccineerde zestigplussers in aanmerking te laten komen voor een boostershot, ongeacht het vaccin waarmee zij zijn ingeënt. Deze vaccinaties zullen vanaf 6 december worden gezet, al kijkt het ministerie van Volksgezondheid nog naar de mogelijkheid het zetten van extra prikken te vervroegen. Een belangrijke reden hiervoor is het oplopende aantal besmettingen en opnames in Nederlandse ziekenhuizen.

De Belgische regering kondigde woensdagochtend al aan dat alle Belgen met het Janssen-vaccin vanaf halverwege december een extra prik kunnen komen halen. Dit deed zij op aanraden van de Hoge Gezondheidsraad in het land. Zo’n 400.000 Belgen kunnen een oproep verwachten voor een boosterprik van Pfizer of Moderna. Het is onduidelijk of de Nederlandse Gezondheidsraad ook gevraagd is om advies uit te brengen over het merk van de boosterprik. In Nederland werden tot 31 oktober 845.313 prikken gezet met Janssen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gezondheidsraad komt met spoedadvies over boosterprik na Janssen-vaccin