Coronanieuws

Overbelasting

De afgelopen zeven dagen zijn bij het RIVM 76.790 meldingen van positieve coronatests binnengekomen, het op een na hoogste weektotaal sinds het begin van de coronapandemie. Alleen op 22 december 2020 meldde het RIVM een hoger aantal (83.340). Het aantal nieuwe gevallen nam voor de vijfde week op rij met zo’n 40 procent toe. Op de verpleegafdelingen lagen dinsdag 226 nieuwe coronapatiënten, het hoogste aantal sinds 15 mei. In totaal lagen dinsdag 1.328 patiënten op de verpleegafdelingen en 319 op de IC.

De GGD-testlijn had dinsdag te maken met grote drukte en was daardoor moeilijk bereikbaar. Ook via coronatest.nl was het moeilijk een afspraak te maken; de website gaf weinig tot geen testmogelijkheden. Afgelopen week werden bij de GGD’s iedere dag gemiddeld bijna 57.000 coronatests afgenomen. Maandag werden 100.000 testafspraken gemaakt, waarvan meer dan driekwart werd afgenomen.

Van alle gevaccineerde Nederlanders hebben personen tussen de 61 en 65 jaar de minste antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed, blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van bloedbank Sanquin. Gevaccineerden van 18 tot 25 jaar hebben gemiddeld bijna acht keer meer antistoffen in hun bloed dan de groep van 61 tot 65. Ook een oudere groep, van 71 tot 75-jarigen, heeft gemiddeld twee keer zoveel antistoffen, terwijl deze groep eerder gevaccineerd is. Arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin zei dinsdagavond in het tv-programma Op1 dat de leeftijdsgroep van 61-65 precies de mensen omvat die het AstraZeneca-vaccin kreeg. „Het lijkt dat dat een vaccin is dat minder goede en een minder aantal antistoffen geeft dan de mRNA-vaccins”, zei hij, doelend op de vaccins van Pfizer en Moderna.

De intocht van Sinterklaas in Utrecht gaat niet door „door de ontwikkelingen rond het coronavirus” heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. De intocht zou zondag zijn. Eerder werden de intochten in andere gemeenten zoals Dordrecht, Assen, Veenendaal en Roermond al afgeblazen.

Door de wereldwijde vaccinatiecampagnes zou in 2022 een tekort van één tot twee miljard inentingsspuiten kunnen ontstaan. Daarvoor waarschuwde een specialist van de Wereldgezondheidsorganisatie dinsdag in een briefing aan de VN. De ruim 7 miljard Covid-19-vaccinaties die zijn toegediend, vormen bijna het dubbele van het gebruikelijke aantal vaccinaties per jaar.

65-plussers in Frankrijk zijn vanaf medio december verplicht een extra coronaprik te halen om een geldige coronapas te behouden. De booster-maatregel is noodzakelijk omdat in het land een „alarmerende toename” van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen is, zei president Emmanuel Macron dinsdagavond.