Dit blog is gesloten
Dit blog is gesloten. Lees al het coronanieuws in ons nieuwe blog.
‘Kabinet nog niet in overeenstemming over maatregelen na urenlang overleg’
Het kabinet heeft nog geen overeenstemming bereikt over de te nemen coronamaatregelen na urenlang overleg in het Catshuis. Dat melden ingewijden donderdagavond aan NRC. Pas vrijdag, de dag dat het kabinet ook een nieuwe persconferentie geeft waarin de maatregelen bekendgemaakt zullen worden, zouden definitief knopen door worden gehakt.
Overdag sprak het kabinet over de invoering van nieuwe maatregelen. Betrokkenen meldden toen dat er een „complexe discussie” gaande was over welke maatregelen nodig zijn. Omdat er overdag nog geen besluit werd genomen, ging het overleg in de avond verder. Volgens ingewijden spraken de bewindslieden over eerdere adviezen van het OMT, waaronder het verbieden van evenementen en eerder sluiten van de horeca en niet-essentiële winkels.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2021/11/data78494893-aa9535.jpg)
/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/11/web-1211bincoronablog1.jpg)
EMA keurt twee medicijnen goed tegen ernstig verloop Covid-19
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft twee medicijnen tegen een ernstig verloop van Covid-19 goedgekeurd. Regkirona en Ronapreve verkleinen de kans dat coronapatiënten in het ziekenhuis terechtkomen door of overlijden aan Covid-19 aanzienlijk, schrijft het EMA. De Europese Commissie moet de goedkeuring van de medicijnen nog bekrachtigen, maar de verwachting is dat het advies van het medicijnagentschap wordt overgenomen.
Regkirona en Ronapreve kunnen als injectie of infuus worden toegediend aan coronapatiënten vanaf 12 jaar, die nog geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel risico lopen snel achteruit te gaan. Ronapreve werkt daarnaast preventief: uit tests met het medicijn kwam naar voren dat gebruikers minder vatbaar waren voor het coronavirus.
De medicijnen zijn de eerste goedgekeurde middelen met monoklonale antistoffen. Dat zijn kunstmatige antistoffen, die bijvoorbeeld werken voor mensen die zelf geen immuniteit opbouwen. Regkirona en Ronapreve zijn de eerste coronamedicijnen die het geneesmiddelenbureau goedkeurt sinds juni 2020, toen remdesivir een positieve beoordeling kreeg. Ook dat medicijn verkleint de kans op ernstig verloop van Covid-19.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data74300106-d824be.jpg)
Grote drukte bij aangepaste carnavalsviering in Den Bosch
Ondanks de afgelastingen van grote vieringen in de provincie Limburg na een oproep van zorgverleners, is in verschillende steden in het zuiden van het land om 11.11 uur vanochtend de aftrap voor het carnavalsseizoen gegeven. Op de zogeheten 11de van de 11de-viering gingen de kroegen open voor feestgangers die vooraf een kaartje hadden gekocht.
In Den Bosch waren donderdagmiddag zo’n 25.000 feestvierders op de been, meldt persbureau ANP. Voor de pandemie lag het aantal carnavalsvierders jaarlijks twee keer zo hoog. Vooraf was gevreesd dat feestgangers uit steden waar de carnavalsviering werd afgelast naar steden waar de viering wel doorging zouden trekken. Volgens de Bossche burgemeester Jack Mikkers heeft dat geen enkele zin. „Je kunt alleen maar naar binnen als je een kaartje hebt en een coronatoegangspas. En er wordt heel erg streng gecontroleerd,” aldus Mikkers tegenover Omroep Brabant. „Denk ook aan de mensen in de zorg,” voegde de burgervader eraan toe.
In Tilburg begon de aftrap van de viering bij het station. Klokslag 11.11 uur gaf de lokale carnavalsvereniging de burgemeester een kunstwerk met de naam ‘Kruikenstad’, de alternatieve plaatsnaam van Tilburg tijdens carnaval. Voor het feest op het centrale Willemsplein werden tweeduizend kaarten verkocht. De avond tevoren stonden mensen urenlang in de rij om een kaartje te bemachtigen bij de opslagplaatsen van de carnavalsverenigingen. Een woordvoerder van de gemeente laat tegenover persbureau ANP weten de toegangscontroles aan de organisatie te laten, maar „op te treden bij excessen”.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data78410279-b87ca0.jpg)
Prins Carnaval
In Breda werd de viering op de Grote Markt afgeblazen, vanwege angst bij de gemeente voor en grote toeloop. De presentatie van Prins Carnaval vond plaats in een kroeg. Daarbij mochten zeshonderd mensen aanwezig zijn die een dag van tevoren een kaartje hadden kunnen kopen.
Ook in Limburg gingen verschillende kleinschalige vieringen door. Statafels buiten waren er niet toegestaan. Verder werd gehandhaafd op de landelijk geldende coronamaatregelen, met QR-codes voor toegang tot kroegen. „Let op dat het niet te druk wordt en houdt het zo veilig mogelijk”, waarschuwde de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn in een brief aan de horeca. Een woordvoerder van de Limburgse hoofdstad liet weten de handhaving aan de cafés te laten, waar „ondernemers en publiek verantwoordelijk zijn”. Feestgangers in het centrum van Den Bosch vieren de opening van het carnavalsseizoen in aangepaste vorm. Foto Sem van der Wal / ANP
Oostenrijk beraamt lockdown voor ongevaccineerden
De Oostenrijkse regering wil „binnen enkele dagen” een lockdown invoeren voor ongevaccineerden. Dat heeft kanselier Alexander Schallenberg donderdag gezegd tijdens een persconferentie. Het land heeft een vaccinatiegraad van zo’n 65 procent en zag de afgelopen dagen juist een forse toename van het aantal besmettingen. Donderdag meldde het land met een kleine negen miljoen inwoners 11.975 positieve coronatests in één etmaal.
De Oostenrijkse regering zou plannen maken om ongevaccineerden de toegang te weigeren tot bijvoorbeeld restaurants, theaters, skiliften en kappers. „Een lockdown voor niet-gevaccineerden betekent dat je je huis niet kunt verlaten tenzij je gaat werken, winkelen voor essentiële dingen, je benen strekken - precies wat we allemaal moesten doorstaan in 2020”, zei Schallenberg, verwijzend naar de lockdowns die in het eerste jaar van de pandemie werden ingevoerd. „Het is nu al duidelijk dat deze winter en deze kerst ongemakkelijk zullen zijn voor ongevaccineerden.”
De kanselier hoopt met de nieuwe maatregelen ongevaccineerden te stimuleren een prik te halen en zo de „beschamend lage” vaccinatiegraad van zijn land op te krikken. Hij sloot het invoeren van een algemene lockdown, die voor de hele samenleving zou gelden, uit. „Voor mij is het duidelijk: er mag geen lockdown komen van de gevaccineerden uit solidariteit met de niet-gevaccineerden”, aldus Schallenberg. Volgens hem mag de geprikte bevolking niet „gegijzeld” worden door de minderheid.
In Oostenrijk geldt sinds maandag op verschillende plekken de 2G-maatregel, die bepaalt dat bezoekers van onder meer horeca en musea een bewijs van vaccinatie of herstel van het virus moeten kunnen laten zien. Een negatieve testuitslag is niet meer voldoende als coronatoegangsbewijs, zoals momenteel in Nederland nog wel het geval is.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2021/11/data78444424-bf427d.jpg)
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/11/web-1111buioostenrijk.jpg|//images.nrc.nl/FR4sg6V2fAtjxrqX2Rq9Cgq5adM=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/11/web-1111buioostenrijk.jpg)
Zorgmedewerkers protesteerden eerder deze maand tegen de zware werkomstandigheden tijdens de pandemie. Foto Leonhard Foeger/Reuters
Veiligheidsberaad later bijeen vanwege Catshuisoverleg donderdagavond
Het Veiligheidsberaad komt niet donderdagavond, maar pas op vrijdagochtend bijeen om over de nieuwe te nemen coronamaatregelen te spreken. De geplande vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s en tevens burgemeesters is uitgesteld vanwege het Catshuisoverleg donderdagavond. Dat laat een woordvoerder van demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA), die wekelijks aanschuift bij het overleg tussen de burgemeesters, donderdagmiddag weten.
Het kabinet bespreekt donderdagavond in het Catshuis welke coronamaatregelen precies genomen moeten worden om de stijging van de besmettingscijfers in de afgelopen weken tegen te gaan. Pas wanneer daar een besluit over genomen is, bespreekt minister Grapperhaus, die momenteel ook in het Catshuis aanwezig is, de plannen met het Veiligheidsberaad. De burgemeesters zijn overwegend degenen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering en handhaving van de maatregelen. De nieuwe vergadering van het Veiligheidsberaad staat gepland om 08.30 uur op vrijdagochtend.
Hoogste aantal positieve coronatests op een dag ooit: ruim 16.000
Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 16.364 positieve coronatests gemeld, het hoogste dagaantal sinds het begin van de coronapandemie in Nederland. Dat zijn 3.688 meldingen meer dan de dag ervoor. Het vorige record werd op 20 december gevestigd, toen 12.997 meldingen van nieuwe besmettingen binnenkwamen bij het RIVM.
Het weekgemiddelde bereikte ook een nieuw record: in de afgelopen zeven dagen testten 86.384 mensen positief, oftewel een gemiddelde van 12.341 per dag. Dat vorige record stond op 22 december (82.099 besmettingen, gemiddeld 11.728 per dag).
Het aantal mensen dat is overleden aan het coronavirus steeg met 26. Kanttekening daarbij is dat dergelijke meldingen doorgaans later binnenkomen bij het instituut, waardoor niet met zekerheid is te zeggen dat deze personen het afgelopen etmaal zijn overleden. In de afgelopen week zijn 166 sterfgevallen gemeld bij het RIVM, gemiddeld bijna 24 per dag.
Kabinet nog niet eens over coronamaatregelen, Catshuisoverleg gaat vanavond verder
Het kabinetsoverleg over de invoering van extra coronamaatregelen gaat donderdagavond verder. Het overleg in het Catshuis is donderdagmiddag gepauzeerd zonder dat een definitief besluit is genomen, melden betrokkenen aan NRC. Zij spreken van een „complexe discussie” over welke maatregelen nodig zijn.
In het Catshuis bespraken meerdere bewindslieden onder meer de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT). Binnen het OMT is volgens ingewijden woensdag gesproken over onder meer het verbieden van evenementen en het eerder sluiten van de horeca en niet-essentiële winkels. Deze maatregelen zouden voor een aantal weken nodig zijn om de besmettingscijfers terug te dringen en het aantal ziekenhuisopnames te doen afnemen.
Volgenpimvandendool Pim van den Dool Het overleg op het Catshuis is klaar, maar het kabinet praat vanavond verder. Betrokkenen spreken van een ‘complexe discussie’ over welke nieuwe maatregelen nodig zijn. #coronacrisis
Met medewerking van Pim van den Dool
Bezetting Nederlandse ziekenhuizen loopt verder op: 1.699 coronapatiënten opgenomen
Donderdag liggen er 1.699 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 52 meer dan woensdag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares worden 330 mensen verzorgd aan Covid-19. Dat zijn er drie meer dan gisteren. Op de verpleegafdelingen zijn 1.369 mensen opgenomen, 49 meer dan gisteren.
In vergelijking met vorig jaar, toen de ziekenhuisopnames in november ook stegen als gevolg van de tweede coronagolf, is de bezetting nog iets lager. Omdat de meeste gewone zorg, in tegenstelling tot de eerste twee golven, doorgaat, loopt de zorg weer vast. Door de uitgestelde zorg en het grote ziekteverzuim onder het zorgpersoneel zijn de gevolgen nu zelfs groter, zo laat zorgpersoneel weten.
Nederland grotendeels donkerrood op risicokaart ECDC
Tien van de twaalf Nederlandse provincies kleuren donkerrood op de nieuwste Europese coronakaart. Dat meldt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) donderdag. Donkerrood is het hoogste waarschuwingsniveau en betekent dat er vijfhonderd nieuwe positieve meldingen of meer zijn per honderdduizend inwoners, waarbij gekeken wordt naar het gemiddelde van de afgelopen twee weken. Alleen Groningen en Drenthe zijn momenteel rood gekleurd, wat staat voor 200 tot 499 besmettingen, of wanneer meer dan 4 procent van de coronatests in een gebied positief is.
De ECDC-kaart heeft vier kleuren; groen, oranje, rood en donkerrood. Niet eerder stonden zoveel Nederlandse provincies op donkerrood. Het laatste record was negen provincies en dat was eind april. Dat had uiteindelijk in juli daadwerkelijk consequenties toen Duitsland en Frankrijk tijdelijk hun inreisregels aanpasten voor Nederlanders. Daarvan is ditmaal voorlopig geen sprake. Ook de landen rondom Nederland kampen met sterk opgelopen coronacijfers en kleuren op de ECDC-kaart nu rood (Duitsland), donkerrood (België) of oranje (Frankrijk).
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2021/11/data78444424-bf427d.jpg)
Wat verder opvalt op de nieuwe kaart zijn de landen in Zuidoost- en Midden-Europa. Zo kleuren de landen Oostenrijk, Griekenland, Bulgarije, Roemenië en de Baltische staten allen vrijwel volledig donkerrood. Dat geldt niet voor landen zoals Italië, Spanje en Portugal, al loopt ook in die landen het aantal besmettingen op.
‘OMT adviseert zware maatregelen voor aantal weken’
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het demissionaire kabinet om voor een aantal weken zware maatregelen te nemen tegen het coronavirus. Haagse ingewijden zeggen dat het officiële OMT-advies nog niet rond is, maar dat binnen het OMT woensdag is gesproken over onder meer het verbieden van evenementen en het eerder sluiten van de horeca en niet-essentiële winkels. Ook zou voor bezoekers in de horeca weer een vaste zitplaats verplicht moeten worden.
De belangrijkste bewindslieden bespreken de voorstellen van het OMT op dit moment in het Catshuis. De nieuwe reeks maatregelen zou voor een aantal weken nodig zijn om de hoge besmettingscijfers te drukken. Het kabinet wilde oorspronkelijk liever inzetten op het verder uitbreiden van de coronapas naar bijvoorbeeld winkels en de werkvloer, maar hiervoor is meer tijd nodig in verband met noodzakelijke wetswijzigingen. De komende weken wil het kabinet naar verwachting gebruiken om deze wetswijzigingen in de Tweede Kamer te bespreken. Daarbij is ook een eventueel 2G-beleid in beeld, waarbij niet-gevaccineerden niet meer de mogelijkheid zouden krijgen om met een toegangstest ergens binnen te komen.
Op het Catshuis zou worden besproken welke zwaardere maatregelen voor twee weken, of nog enkele weken extra, nodig zijn. Het kabinet hoopt dan daarna te kunnen versoepelen en over te kunnen gaan op een strikter beleid met de coronapas, waarbij 2G een uitdrukkelijke optie is. Ingewijden benadrukken dat het nog niet zeker is dat het kabinet alle door het OMT voorgestelde verzwaringen ook overneemt.
Belangrijke dag voor coronamaatregelen
Vandaag overlegt het demissionair kabinet in het Catshuis over de invoering van nieuwe coronamaatregelen. Hier zal Jaap van Dissel van het RIVM een presentatie geven over het advies van het Outbreak Management Team (OMT). Ook overleggen de burgemeesters donderdag in het Veiligbeheidsberaad. Vrijdagavond staat vervolgens een persconferentie gepland, waarin demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) ingaan op nieuwe maatregelen en de ontwikkeling van het virus.
Het OMT zou adviseren om „lockdown-achtige maatregelen” in te voeren, melden de NOS en Algemeen Dagblad op basis van ingewijden. Evenementen zouden twee weken lang geen doorgang kunnen vinden. Ook wil het OMT dat sluitingstijden en groepsgroottes worden aangepast. Scholen zouden wel open kunnen blijven. Na afloop van deze twee weken zou het zogeheten 2G-beleid moeten worden gevoerd, waarbij een negatief testresultaat niet meer voldoende is om een tijdelijke QR-code te krijgen. Of deze maatregelen er daadwerkelijk komen, moet het kabinet nog besluiten.
In aanloop naar de besluitvorming riep de cultuursector woensdag al op om geen aanvullende maatregelen in te stellen voor culturele instellingen. De toepassing van het coronatestbewijs zou hier juist „op grote schaal en zorgvuldig” gebeuren. Daarnaast zou een eventuele vervroeging van sluitingstijden programma’s in de avond onmogelijk maken.
Zorgbestuurders zeggen aan Nu.nl tegen de invoering van de coronapas voor bezoek aan verpleeghuizen te zijn. Dit is volgens hen niet alleen lastig te handhaven, ook zou dit negatieve gevolgen hebben voor eenzame ouderen. De instellingen vragen bezoekers nu al om een mondkapje te dragen en te denken aan de hygiënevoorschriften.
Half miljoen zelfstandigen kregen in 2020 corona-uitkering
Een half miljoen Nederlandse zelfstandigen hebben vorig jaar een zogeheten Tozo-uitkering gekregen vanwege de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. De zelfstandigensteun kwam relatief vaak terecht bij dienstverleners als kappers en schoonheidsspecialisten en zelfstandige ondernemers in de cultuursector, sport en horeca.
De Tozo, tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, was bedoeld om zelfstandigen inkomensondersteuning te verlenen als ze door de coronacrisis waren geraakt en is per 1 oktober jongstleden stopgezet. Zelfstandigen die in de financiële problemen zitten kunnen nog wel een beroep doen op de bijzondere bijstand.
Gemeenten hebben in totaal aan 501.000 mensen een Tozo-uitkering verstrekt. Dat komt overeen met 3,5 procent van de 18-plussers in Nederland. Binnen de Tozo-regeling konden zelfstandige ondernemers ook aanspraak maken op een lening voor bedrijfskapitaal. Daar hebben vorig jaar 42.000 mensen gebruik van gemaakt.
Verder stelt het CBS dat relatief veel mensen in de grote steden, en dan met name in Amsterdam, een beroep hebben gedaan op een coronauitkering. Van degenen die een Tozo-uitkering kregen voor levensonderhoud woonde 23 procent in een van de vier grote steden, van wie de helft in Amsterdam. Een medewerker van kapperszaak Zizzorz in Leiden en een klant in oktober 2020. Foto Remko de Waal/ANP
Notitieblok vermist van onderzoeker mondkapjesdeal Sywert van Lienden
In het onderzoek naar de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden, Camille van Gestel en Bernd Damme is een notitieblok met persoonlijke aantekeningen van een van de onderzoekers vermist geraakt. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie, Volksgezondheid) schrijft aan de Tweede Kamer dat een „anoniem persoon” het aantekeningenboek in bezit heeft en het niet heeft teruggegeven.
„Deze gang van zaken betreur ik ten zeerste”, schrijft Blokhuis. „Ik bekijk welke gevolgen dit datalek heeft voor het vervolg van het onderzoek.” In het op 19 oktober kwijtgeraakte notitieboek staan ook persoonsnamen. De staatssecretaris belooft de Kamer dat alle betrokkenen zo snel mogelijk over de ontstane situatie worden geïnformeerd.
Het onderzoek naar de deal die de overheid sloot met de Stichting Hulptroepen Alliantie en Relief Goods Alliance van Sywert van Lienden en zijn zakenpartners wordt uitgevoerd door consultancybureau Deloitte. Van Lienden beweerde meermaals de overheid belangeloos van mondkapjes te voorzien, maar bleek daar later toch miljoenenwinsten op te hebben gemaakt. Deloitte kijkt ook breder naar de inkoop van mondkapjes aan het begin van de coronacrisis.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/11/sywert-nrc.png|//images.nrc.nl/C6sEdr5heD_KjubASun-3or9wLY=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/11/sywert-nrc.png)
Sywert van Lienden komt aan bij het televisieprogramma Buitenhof in Amsterdam Foto Robin Utrecht ANP/Hollandse Hoogte
‘Bedrijven annuleren massaal geplande zakelijke evenementen wegens huidige coronasituatie’
Bedrijven annuleren massaal geplande zakelijke evenementen vanwege de huidige coronasituatie. Dat zegt Riemer Rijpkema, de directeur van branchevereniging voor zakelijke bijeenkomsten CLC-VECTA, woensdag in gesprek met BNR.
Sinds de coronapersconferentie vorige week dinsdag is volgens Rijpkema „het sentiment in de markt omgeslagen”, waardoor „heel veel” congressen en andere zakelijke bijeenkomsten zijn geschrapt. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en premier Rutte (VVD) wezen toen onder meer op het hoge aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Hoeveel evenementen precies zijn geannuleerd, is niet duidelijk. De financiële schade voor de sector is „enorm”, aldus Rijpkema, en is „niet met tientallen miljoenen euro’s af te dekken. Het gaat echt om grotere bedragen.”
Niet alleen bedrijven zetten een streep door geplande bijeenkomsten. Ook het geplande congres van de Europese Volkspartij (EVP) volgende week in Rotterdam, een evenement dat het CDA zou organiseren, is geschrapt vanwege de verslechterde coronasituatie. In een woensdag gepubliceerde verklaring schrijft interim partijvoorzitter van het CDA Marnix van Rij onder meer dat „de huidige coronakaart van Europa laat zien dat we voorzichtig moeten zijn”. Voor het congres, dat is verschoven naar het voorjaar van 2022, zijn zo’n vijftienhonderd gasten uitgenodigd, onder wie regeringsleiders.
Ook openbare evenementen zijn afgelast vanwege de coronacijfers. Zo hebben meerdere gemeenten, waaronder Utrecht, deze week besloten de Sinterklaasintocht komende zondag af te blazen. In Limburg zijn de festiviteiten voor de ‘11de van de 11de’ geschrapt, de aftrap van het carnavalseizoen. De opbouw van de Fintech vakbeurs Money 20/20, die in juni van dit jaar plaatsvond in congrescentrum RAI in Amsterdam. Foto Sander Koning/ANP
Dagaantal positieve tests met 12.713 slechts tweemaal eerder hoger
Tussen dinsdag- en woensdagochtend 10.00 uur registreerde het RIVM 12.713 positieve coronatests, 1.380 meer dan in de 24 uur daarvoor. Sinds het begin van de pandemie waren er slechts twee dagen waarop het instituut nog meer positieve coronatests binnenkreeg. Op 20 december vorig jaar waren het er 12.997, en drie dagen eerder, op 17 december, waren het er 12.778.
Het instituut registreerde 25 nieuwe coronapatiënten die overleden. Dat wil niet zeggen dat al deze patiënten tussen dinsdag en woensdagochtend zijn overleden, want na overlijden gaat er enige tijd overheen voordat een melding bij het RIVM binnenkomt. Het totaal aantal overleden coronapatiënten ligt volgens de registratie van het RIVM op 18.637. Omdat er geen meldingsplicht is en er ook mensen overlijden aan het virus die niet zijn getest, ligt het werkelijke aantal mensen dat aan Covid-19 overleden is volgens het instituut hoger.
Gezondheidsraad komt met spoedadvies over boosterprik na Janssen-vaccin
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft de Gezondheidsraad gevraagd een spoedadvies uit te brengen over de inzet van een boosterprik voor mensen die met het Janssen-vaccin ingeënt zijn. Dat maakte De Jonge woensdag bekend na een coronaoverleg met onder anderen demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA). Het besluit volgt naar aanleiding van onderzoek waaruit zou blijken dat de bescherming na één prik met het Janssen-vaccin terugloopt.
Eerder nam het demissionair kabinet al het besluit om alle gevaccineerde zestigplussers in aanmerking te laten komen voor een boostershot, ongeacht het vaccin waarmee zij zijn ingeënt. Deze vaccinaties zullen vanaf 6 december worden gezet, al kijkt het ministerie van Volksgezondheid nog naar de mogelijkheid het zetten van extra prikken te vervroegen. Een belangrijke reden hiervoor is het oplopende aantal besmettingen en opnames in Nederlandse ziekenhuizen.
De Belgische regering kondigde woensdagochtend al aan dat alle Belgen met het Janssen-vaccin vanaf halverwege december een extra prik kunnen komen halen. Dit deed zij op aanraden van de Hoge Gezondheidsraad in het land. Zo’n 400.000 Belgen kunnen een oproep verwachten voor een boosterprik van Pfizer of Moderna. Het is onduidelijk of de Nederlandse Gezondheidsraad ook gevraagd is om advies uit te brengen over het merk van de boosterprik. In Nederland werden tot 31 oktober 845.313 prikken gezet met Janssen. Een doosje met flacons gevuld met het Janssen-vaccin. Foto Rob Engelaar / ANP
‘Telefoonlijn GGD voor coronatestafspraken opnieuw druk’
Het is woensdag voor de tweede dag op rij druk bij het landelijke callcenter van de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest. Dat meldt persbureau ANP. Een woordvoerder van de koepelorganisatie GGD GHOR laat aan het persbureau weten dat er 78.500 testafspraken ingepland zijn. Ze verwacht dat dit in de loop van de dag nog verder op zal lopen. Op woensdag zijn tot nu toe ruim 27.000 testen afgenomen.
Dinsdag werden 97.615 nieuwe testafspraken gemaakt en 81.914 coronatesten afgenomen. Volgens de GDD zijn er geen vertragingen bij het versturen van de testuitslagen, dat gebeurt nog steeds binnen 48 uur. Wie niet gelijk een GGD-medewerker te pakken krijgt, wordt aangeraden het nummer later nog eens te proberen.
Het maken van een testafspraak kan ook via coronatest.nl. Zo’n 40 procent van de mensen doet dat, de overige 60 procent belt de telefoonlijn. Ook op de website is het druk, wanneer daar veel mensen tegelijk een afspraak proberen te maken op dezelfde locatie dan kan het voorkomen dat men tijdelijk geen opties te zien krijgt.
Opnieuw stijging aantal coronapatiënten op IC’s
Woensdag worden 327 coronapatiënten verzorgd op de IC-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er acht meer dan dinsdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
In totaal liggen woensdag 1.647 patiënten met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, net zoveel als een dag eerder. Op verpleegafdelingen liggen nu 1.320 coronapatiënten, acht minder dan op dinsdag.
Opnieuw arrestaties voor verkopen valse vaccinatie- en testregistraties
De politie heeft twee mensen gearresteerd die ervan worden verdacht te hebben gefraudeerd met QR-codes. Dat is woensdag bekendgemaakt. Het gaat om een 19-jarige man uit Nootdorp en een 20-jarige vrouw uit Den Haag. Het tweetal zou betrokken zijn bij de verkoop van valse vaccinatie- en testregistraties, die nodig zijn om toegang te krijgen tot onder meer horeca, culturele instellingen en sportscholen.
Vorige week werden al drie vrouwen die bij dezelfde Amsterdamse artsenpraktijk werken aangehouden voor handel in valse vaccinatiebewijzen. In september werd een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn opgepakt op verdenking van fraude met vaccinatiebewijzen. Deze man is inmiddels vrijgelaten, maar is wel nog verdachte in de zaak, die overigens geen verband houdt met de twee eerder genoemde dossiers.
België: vanaf half december extra prik voor wie Janssen-vaccin kreeg, vanaf volgend jaar iedereen
Alle Belgen komen vanaf volgend jaar in aanmerking voor een extra prik. Wie met het Janssen-vaccin is ingeënt, kan al vanaf medio december een tweede prik met het vaccin van Pfizer of Moderna ontvangen. Dat hebben de acht Belgische ministers van Volksgezondheid besloten, schrijft VRT woensdag. De Hoge Gezondheidsraad adviseerde dinsdag om een herhalingsprik te geven aan wie met Janssen is gevaccineerd.
Op dit moment worden al herhalingsprikken gegeven aan alle Belgische 65-plussers en zorgmedewerkers die dat willen. Volgens de adviesraad neemt de bescherming van het Janssen-vaccin snel af. Het is daarom gerechtvaardigd deze groep een herhalingsprik te geven, aldus de Hoge Gezondheidsraad. Zo’n 400.000 Belgen komen vanaf half december in aanmerking voor de extra prik.
Maar de Belgische ministers gaan verder dan het advies van de raad: ook mensen die een ander vaccin dan Janssen toegediend hebben gekregen, mogen een extra prik. „Hoe we dat precies gaan doen en wanneer we dat gaan doen, hebben we gevraagd aan de experten van de Hoge Gezondheidsraad”, aldus Vlaams gezondheidsminister Wouter Beke tegen VRT. Eind november moet een operationeel plan klaarliggen. Een Belgische arts dient het Janssen-vaccin toe aan een oudere. Foto Virginia Mayo/AP
Sinterklaasintocht Utrecht gaat niet door vanwege stijging aantal coronabesmettingen
De sinterklaasintocht in Utrecht is vanwege het sterk toenemende aantal coronabesmettingen afgelast. Dat laat de organisatie woensdag weten in een persbericht. De intocht zou zondag 14 november hebben plaatsgevonden. Eerder werd al bepaald dat de centrale intocht in Utrecht in aangepaste vorm zou zijn, zonder openbare ontvangst en rijtocht door de stad.
De organisatie heeft aan de gemeente laten weten de intocht niet langer te willen organiseren „door de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus”, laat de gemeente Utrecht weten in een brief. De gemeente „betreurt en respecteert” het besluit, en zegt de zorg over het oplopende aantal besmettingen te delen. De intochten in diverse Utrechtse wijken op 13 en 20 november hebben andere organisatoren en gaan wel door, laat de gemeente weten.
De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar op zaterdag 13 november en vindt vanwege het coronavirus plaats op een onbekende locatie. Het is nog niet duidelijk of de centrale intochten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag afgelast worden. De organiserende partijen van die intochten waren woensdagochtend niet bereikbaar. Eerder was al bekend dat intochten in onder andere het Brabantse Den Bosch, Boxtel en Grave, het Limburgse Roermond, het Noord-Hollandse Naarden en het Zuid-Hollandse Zoeterwoude vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen niet doorgaan. In meerdere gemeenten moeten bezoekers bij de intocht hun QR-code laten zien.
Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) zei maandag na ministerieel coronaoverleg met premier Mark Rutte dat het afgelasten van sinterklaasintochten „een lokale beslissing” is. „Zo werkt Nederland en gelukkig maar”, voegde hij daaraan toe.
Minste antistoffen coronavirus bij 61- tot 65-jarigen
Van alle gevaccineerde Nederlanders hebben personen tussen de 61 en 65 jaar de minste antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed. Dat blijkt uit dinsdagavond gepubliceerd onderzoek van bloedbank Sanquin. Gevaccineerden van 18 tot 25 jaar hebben volgens het onderzoek gemiddeld bijna acht keer meer antistoffen in hun bloed dan de mensen uit de groep van 61 tot 65 jaar. Ook een oudere groep, van 71- tot 75-jarigen, heeft gemiddeld twee keer zoveel antistoffen, terwijl deze groep eerder gevaccineerd is dan de 61- tot 65-jarigen.
De bij Sanquin werkzame arts-microbioloog Hans Zaaijer zei dinsdagavond in het televisieprogramma Op1 dat de leeftijdsgroep van 61 tot 65 jaar precies de mensen omvat die via de huisarts het AstraZeneca-vaccin heeft gekregen. „Het lijkt dat dat een vaccin is dat minder goede en een minder aantal antistoffen geeft dan de mRNA-vaccins”, concludeerde hij, doelend op de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.
Gemiddeld worden volgens het instituut meer antistoffen gevonden bij mensen die zowel gevaccineerd als geïnfecteerd zijn. Het verschil in het aantal antistoffen tussen de verschillende leeftijdsgroepen kan volgens Sanquin worden veroorzaakt door natuurlijke afbraak van antistoffen, of een verminderde reactie van afweer bij mensen van hogere leeftijd.
Het vaccin van AstraZeneca wordt in Nederland al maanden niet meer gebruikt, nadat bekend werd dat het in heel zeldzame gevallen een combinatie van stolselvorming in de aderen en een verlaagd aantal bloedplaatjes kan veroorzaken. Ook bij het vaccin van Janssen zijn deze bijwerkingen voorgekomen, maar dit middel wordt nog wel in de vaccinatiecampagne gebruikt. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beschouwt beide vaccins overigens wel als veilig.
Welkom in een nieuw coronablog
De redactie van NRC volgt het laatste nieuws over de coronacrisis nauwgezet. Op dinsdag groeide in Nederland de zorg over het toenemende aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen. Met de mogelijkheid dat deze cijfers het kabinet tot nieuwe aanscherpingen zullen aanzetten komende vrijdag, besloot D66 alvast het fysieke congres op zaterdag af te gelasten.
Vijf ziekenhuizen in Limburg - het Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum - lieten weten al overstelpt te zijn door de aantallen coronapatiënten. Zij kunnen geen extra Covid-gevallen meer opnemen en waarschuwden voor een „code zwart op lokaal niveau”.
Dat ook burgers zich vaker druk lijken te maken over (eventuele) besmettingen, bleek uit cijfers van de koepelorganisatie GGD GHOR: op dinsdag maakten ruim 83.000 mensen een testafspraak voor dezelfde dag. Het totaal aantal telefoontjes naar de afsprakenlijn lag nog hoger, omdat bellers ook afspraken maakten voor bijvoorbeeld woensdag of donderdag.
Ook in het buitenland moeten overheden zich beraden. De Franse president Emmanuel Macron stelde dinsdagavond in een televisietoespraak „nog niet [te hebben] afgerekend met de pandemie.” Volgens hem kampen meerdere Europese landen met een vijfde golf en meten de Franse gezondheidsautoriteiten alarmerende signalen. Hij kondigde een stevige nieuwe maatregel aan: 65-plussers die een geldige coronapas willen houden, moeten vanaf medio december een derde vaccinatie halen.
/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/11/web-0911binzorgmedewerker-1.jpg)