‘Bedrijven annuleren massaal geplande zakelijke evenementen wegens huidige coronasituatie’

De opbouw van de Fintech vakbeurs Money 20/20, die in juni van dit jaar plaatsvond in congrescentrum RAI in Amsterdam.
De opbouw van de Fintech vakbeurs Money 20/20, die in juni van dit jaar plaatsvond in congrescentrum RAI in Amsterdam. Foto Sander Koning/ANP

Bedrijven annuleren massaal geplande zakelijke evenementen vanwege de huidige coronasituatie. Dat zegt Riemer Rijpkema, de directeur van branchevereniging voor zakelijke bijeenkomsten CLC-VECTA, woensdag in gesprek met BNR.

Sinds de coronapersconferentie vorige week dinsdag is volgens Rijpkema „het sentiment in de markt omgeslagen”, waardoor „heel veel” congressen en andere zakelijke bijeenkomsten zijn geschrapt. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en premier Rutte (VVD) wezen toen onder meer op het hoge aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Hoeveel evenementen precies zijn geannuleerd, is niet duidelijk. De financiële schade voor de sector is „enorm”, aldus Rijpkema, en is „niet met tientallen miljoenen euro’s af te dekken. Het gaat echt om grotere bedragen.”

Niet alleen bedrijven zetten een streep door geplande bijeenkomsten. Ook het geplande congres van de Europese Volkspartij (EVP) volgende week in Rotterdam, een evenement dat het CDA zou organiseren, is geschrapt vanwege de verslechterde coronasituatie. In een woensdag gepubliceerde verklaring schrijft interim partijvoorzitter van het CDA Marnix van Rij onder meer dat „de huidige coronakaart van Europa laat zien dat we voorzichtig moeten zijn”. Voor het congres, dat is verschoven naar het voorjaar van 2022, zijn zo’n vijftienhonderd gasten uitgenodigd, onder wie regeringsleiders.

Ook openbare evenementen zijn afgelast vanwege de coronacijfers. Zo hebben meerdere gemeenten, waaronder Utrecht, deze week besloten de Sinterklaasintocht komende zondag af te blazen. In Limburg zijn de festiviteiten voor de ‘11de van de 11de’ geschrapt, de aftrap van het carnavalseizoen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Bedrijven annuleren massaal geplande zakelijke evenementen wegens huidige coronasituatie’