Ministerie keurde in stilte 300 miljoen mondmaskers, brillen en schorten af

Een medewerker van een zorgcentrum met beschermende kleding.
Een medewerker van een zorgcentrum met beschermende kleding. Foto Robin Utrecht / ANP / Hollandse Hoogte

Het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in stilte 308,5 miljoen door de overheid aangekochte medische beschermingsmiddelen afgekeurd. Het gaat om mondmaskers, brillen, schorten, jassen en handschoenen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie aan NRC naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant. Vorige week werd al bekend dat er bijna 33 miljoen mondmaskers zijn afgekeurd, dit blijkt nu dus om veel meer materiaal te gaan.

Hoeveel er in totaal voor de afgekeurde spullen is betaald is niet duidelijk, maar de Volkskrant schrijft dat het hoogstwaarschijnlijk om een bedrag van meer dan 300 miljoen euro gaat. Als de nieuwe aantallen kloppen dan zijn er de afgelopen zes maanden tien keer zoveel door de overheid aangekochte beschermingsmiddelen afgekeurd dan in het half jaar daarvoor.

De Volkskrant meldt dat er nog zeker 105 miljoen beschermingsmiddelen voor de zorg op keuring wachten. In de voorraadcijfers van de overheid zijn honderden miljoenen ongekeurde materialen volgens de krant nooit meegeteld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aantal positieve coronatests afgelopen week met 45 procent gestegen