Franse 65-plussers moeten boosterprik halen voor geldig blijvende coronapas

De Franse president Macron: "We zijn nog niet klaar met de pandemie."
De Franse president Macron: "We zijn nog niet klaar met de pandemie." Foto Sarah Meyssonnier/Reuters

65-plussers in Frankrijk zijn vanaf medio december verplicht een extra coronaprik te halen om hun coronapas geldig te houden. De maatregel is noodzakelijk omdat in het land een „alarmerende toename” van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen is gesignaleerd, zo stelde president Emmanuel Macron dinsdagavond in een toespraak. Hij waarschuwde de Fransen voor een vijfde coronagolf, die volgens hem in ieder geval al in andere Europese landen is begonnen. „We zijn hoe dan ook nog niet klaar met de pandemie.”

De extra prikken worden allereerst beschikbaar gesteld voor de kwetsbaarste groepen in de samenleving, daarna voor iedereen van vijftig jaar en ouder. Voor 65-plussers is de boosterprik nodig om de gezondheidspas, die onder meer nodig is voor toegang tot restaurants, musea of cafés, te kunnen blijven gebruiken. Tegen de ongeveer zes miljoen mensen die zich nog niet hebben laten vaccineren, zei de president: „Laat u inenten. Laat u inenten om uzelf te beschermen, om een normaal leven te leiden.”

Onlangs werd al besloten dat de coronapas zeker tot in de zomer van 2022 wordt gehandhaafd. In zijn toespraak maakte Macron verder bekend dat, vanwege de door corona ongewisse economische ontwikkelingen, zijn ambitieuze plannen voor hervorming van het pensioenstelsel worden uitgesteld. De herinrichting van het Franse pensioen is erg controversieel in dat land, maar maakte sinds Macrons uitverkiezing al deel uit van zijn plannen. Die werden onderbroken door de pandemie, en worden door de president nu over de verkiezingen in 2022 getild.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland maakt bezwaar tegen Oostenrijks vaccinatiebeleid en verplichte booster voor Janssen-vaccin