Verpleeghuizen willen boosterprik vervroegen, De Jonge kijkt naar opties

Zorgbestuurders- en brancheverenigingen waarschuwen dat bewoners en personeel van verpleeghuizen niet tot december of januari kunnen wachten op een derde prik tegen het coronavirus. Dat zeggen zij in een uitzending van Nieuwsuur van maandagavond. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zegt „te kijken” of de extra prik vervroegd kan worden.

De Jonge zegt dat het proces om het toedienen van boosterprikken te vervroegen „veel tijd vergt”. Een woordvoerder van De Jonge zegt tegen NRC dat het kabinet deze week overlegt met koepelorganisatie GGD GHOR en het RIVM over de mogelijkheden om de boosterprik al in november toe te dienen aan bewoners en personeel van verpleeghuizen. Onder meer toestemming krijgen van familieleden en het versturen van uitnodigingen zouden veel tijd kosten. Naar verluidt verwacht De Jonge komende vrijdag uitspraken te doen over of het toedienen van vervroegde boosterprikken daadwerkelijk haalbaar is.

Brancheverenigingen Actiz en Spot noemen het toegenomen aantal verpleeghuizen met besmette bewoners als belangrijke reden om boosterprikken sneller toe te dienen. De afgelopen weken liep het aantal verpleeghuizen met één of meer besmettingen op naar 510, 20 procent van het totaal. Vicevoorzitter Ronald Schmidt van brancheorganisatie Actiz noemt het „pijnlijk” dat mensen in verpleeghuizen „toch weer op hun kamer moeten blijven”.

Lees ook: Dit opiniestuk over het toedienen van een derde prik Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: tijdelijke coronawet verlengen tot in elk geval juni