In beeld

Van protesten tot akkoorden: zo verliep de eerste week van COP26

De eerste week van klimaattop COP26 in Glasgow zit erop. Wereldleiders hebben met elkaar afgesproken ontbossing tegen te gaan, de uitstoot van methaan te verminderen en minder publiek geld te steken in fossiele brandstoffen. Niet alle landen scharen zich achter alle akkoorden. En het is de vraag wat de afgesproken maatregelen concreet gaan opleveren. Ondertussen proberen klimaatactivisten met protesten in Glasgow de noodzaak van actie te benadrukken.
Kan de wereld de opwarming van de aarde onder 1,5 graden houden? Alle ogen zijn sinds eind oktober gericht op de klimaattop in Glasgow. De verwachtingen waren hoog, de vraag is of het ook tot de gewenste resultaten gaat leiden.
Foto Yves Herman/Reuters
Vanuit Nederland vertrokken deelnemers van de top met een speciale Klimaattrein vanaf Amsterdam Centraal naar Londen, waar ze overstapten op de trein naar Glasgow.
Foto Remko de Waal/ANP
De conferentie trok ook heel wat klimaatactivisten die de maatregelen niet ver genoeg vinden gaan. Zij protesteerden voor de deur, zoals bijvoorbeeld hier op George Square in Glasgow.
Foto Hannah McKay/Reuters
De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg is ook naar Glasgow gereisd. Zij heeft veel kritiek geuit op de top. Op Twitter noemde ze het een "twee weken lange viering van de normale gang van zaken en bla bla bla".
Foto Jane Barlow/AP
Gastheer van COP26 is de Britse premier Boris Johnson. Tijdens zijn openingsspeech zei hij dat de wereld in eenzelfde positie verkeert als James Bond ooit: vastgebonden aan een tikkende tijdbom.
Foto Christopher Furlong/Reuters
Een zee aan donkere pakken: wereldleiders poseren tijdens de openingsavond van COP26. Afgelopen week onderhandelden ze over de te nemen maatregelen voor de komende jaren.
Foto Alberto Pezzali /AFP
Op de tweede dag van de top bood de Amerikaanse president Joe Biden zijn excuses aan voor zijn voorganger Donald Trump, die de Verenigde Staten terug trok uit het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015.
Foto Erin Schaff/Reuters
Demissionair minister-president Mark Rutte begroet zijn collega Narendra Modi van India. Rutte riep tijdens zijn openingstoespraak op tot actie, maar kreeg deze week veel kritiek nadat Nederland geen handtekening zette onder het akkoord om te stoppen met publieke steun voor fossiele energieprojecten.
Foto Remko de Waal/ANP
Er is ook koninklijk bezoek op COP26: kroonprins Charles en zijn zoon William.
Foto Daniel Leal-Olivas/AFP
Nog meer protest bij de klimaattop: een activist van Extinction Rebellion bij het station van Glasgow. De groepering wil dat er veel sneller en veel harder wordt ingegrepen om de mensheid van uitsterven te redden.
Foto Lee Smith/Reuters
Demissionair minister-president Mark Rutte tijdens een diner met jongerenvertegenwoordigers. Ook zij woonden de klimaattop bij, omdat ze vinden dat jongeren veel structureler betrokken moeten worden bij het klimaatbeleid.
Foto Remko de Waal/ANP
Nog meer protesten bij de klimaattop.
Foto Remko de Waal/ANP
"Hoeveel agenten zijn er nodig om klimaatchaos te arresteren?" Activisten van Extinction Rebellion protesteren tijden COP26.
Foto Hannah McKay/Reuters
Koningin Elizabeth zou aanwezig zijn bij de klimaattop, maar moest van haar doktoren rust houden. Ook zij vindt dat het tijd is om in actie te komen, zo is te lezen op deze poster.
Foto Neil Hall/EPA
Romancil Gentil Kreta woont in de Braziliaanse Amazone en is naar de klimaattop gereisd om de inheemse bevolking een stem te geven.
Foto Phil Noble/Reuters