Amerikaanse neef van Pino geprikt: stijve vleugel en toorn van Ted Cruz

‘Overheidspropaganda’ Big Bird, de grote gele vogel uit de Amerikaanse versie van Sesamstraat, haalde zich de woede van de Republikeinse senator Ted Cruz op de hals door te tweeten dat hij zich had laten vaccineren.
Big Bird klaagde na de vaccinatie over een "stijve vleugel".
Big Bird klaagde na de vaccinatie over een "stijve vleugel". Foto Noam Galai / FilmMagic

De Texaanse senator Ted Cruz heeft Big Bird, de Amerikaanse neef van de vogel Pino uit het kindertelevisieprogramma Sesamstraat, beschuldigd van „overheidspropaganda”. De senator reageerde maandag op een tweet van de grote gele vogel, waarin hij had liet weten dat hij zich heeft laten vaccineren tegen het coronavirus. Na de prik had de vogel een beetje last van een „stijve vleugel”. Maar Big Bird was blij omdat het vaccin „extra bescherming biedt die mij en anderen gezond houdt”.

Big Bird verstuurde de tweet naar aanleiding van het recente advies van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC om kinderen in de leeftijd tussen de vijf en elf jaar een aangepaste dosis van het Pfizer-vaccin te geven, in de strijd tegen corona. Ongeveer 28 miljoen Amerikaanse kinderen komen voor zo’n prik in aanmerking. Kinderen lopen minder risico op een ernstig ziektebeeld, maar kunnen het virus wel doorgeven. Bovendien overleden volgens het CDC sinds het begin van de pandemie tot eind oktober in totaal 147 kinderen tot en met elf jaar aan Covid-19.

Twitter avatar BigBird Big Bird I got the COVID-19 vaccine today! My wing is feeling a little sore, but it’ll give my body an extra protective boost that keeps me and others healthy. Ms. @EricaRHill even said I’ve been getting vaccines since I was a little bird. I had no idea!

Compliment van Biden

Ted Cruz roerde zich eerder in de discussie over het vaccineren van kinderen. In april diende hij een wetsvoorstel in, waarin het de federale regering en andere federale instituties in Texas werd verboden vaccins als verplichting voor schoolgaande kinderen in te voeren. Cruz is een conservatieve senator die in 2016 een gooi deed naar het presidentschap. In de voorverkiezingen van de Republikeinse Partij legde hij het af tegen Donald Trump, die vervolgens tot president werd verkozen.

Na de aanval op Pino kreeg Ted Cruz bijval van conservatieve opiniemakers. Zo vergeleek politiek commentator van Fox News Lisa Boothe de tweet van Big Bird met het „hersenspoelen van kinderen die geen risico lopen op corona”. Big Bird kreeg wel een compliment van president Joe Biden. „Goed bezig, Big Bird! Je laten vaccineren is de beste manier om je buurt veilig te houden”, tweette het account van de Amerikaanse president.

Het is niet de eerste keer dat Big Bird zich uitspreekt voor vaccinatie, getuige dit filmpje uit 1972.

Correctie (8 november 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Big Bird de Amerikaanse versie van Pino is, de grote blauwe vogel uit de Nederlandse Sesamstraat. Dat klopt niet, het is de neef. Hierboven is dit aangepast.