Tsjechisch coalitieakkoord bereikt, einde premierschap Babis in zicht

Akkoord Een maand na de verkiezingen is het vijf Tsjechische partijen gelukt een coalitieakkoord te bereiken. De populistische regering van Andrej Babis moet plaatsmaken voor een centrum-rechts blok.
Het eind van het premierschap van de Tsjechische Andrej Babis lijkt in zicht. Naar verluidt heeft hij bovendien „geen interesse meer in het premierschap”.
Het eind van het premierschap van de Tsjechische Andrej Babis lijkt in zicht. Naar verluidt heeft hij bovendien „geen interesse meer in het premierschap”. Foto Bernadett Szabo / Reuters

Tsjechië krijgt een centrum-rechtse coalitie. Vijf politieke partijen hebben, een maand na de parlementaire verkiezingen, een coalitieakkoord gesloten. Dat meldt persbureau Reuters maandag. Met de handtekeningen onder het akkoord, lijkt het eind van het premierschap van de populist Andrej Babis (ANO) in zicht.

De vijf partijen vertegenwoordigen 108 van de 200 zetels in het Tsjechische parlement. De eurosceptische Democratische Burgerpartij van beoogd premier Petr Fiala, won de verkiezingen van 9 oktober. Het is Fiala gelukt een akkoord te bereiken met onder meer de centrum-linkse Piratenpartij. Onder het bereikte akkoord moet in ieder geval het begrotingstekort worden teruggedrongen. Verder zullen lonen en pensioenen moeten worden verhoogd.

Lees ook deze reportage: ‘Tsjechië mag niet als Hongarije worden’

Belangenverstrengeling

Wat de partijen bij aanvang van de onderhandelingen gemeen hadden, was het verlangen om het premierschap van Babis te beëindigen. Hij werd miljardair als eigenaar van Agrofert, een voormalig staatsbedrijf voor landbouw, voedselproductie, media en energie. De vijf partijen beschuldigen Babis van belangenverstrengeling. Zo zou Agrofert Europese subsidies hebben ontvangen van de Tsjechische regering, waarvan Babis als premier politiek verantwoordelijk voor was.

De Tsjechische president Milos Zeman deed vrijdag uit de doeken dat Babis zonder problemen plaats gaat maken voor een opvolger, omdat hij „geen interesse meer heeft in het premierschap”.

Correctie (9 november 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Petr Fiala van de Spolu-partij is, maar dat moet de Democratische Burgerpartij zijn. Dat is hierboven aangepast.

Lees ook dit artikel: Betekent de onverwachte verkiezingsnederlaag het einde voor Tsjechische populist Andrej Babis?