‘Radioloog werkt ondanks coronabesmetting door in Jeroen Bosch Ziekenhuis’

Een bed op de IC van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
Een bed op de IC van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Foto Ilvy Njiokiktjien

Een met het coronavirus besmette radioloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch werkt toch door op zijn afdeling. Dat meldt het Brabants Dagblad maandag. Het ziekenhuis bevestigt maandag dat „in een uitzonderlijke situatie” besloten is om een medewerker toch te laten werken. Dit is „onder strikte voorwaarden” toegestaan als iemand „onmisbaar is voor de continuïteit”.

Volgens het Brabants Dagblad voelen collega’s van de radioloog zich onveilig door zijn aanwezigheid. Een woordvoerder van het JBZ zegt in de krant niet in te gaan op individuele gevallen. Wel zou een onmisbaar besmet persoon mogen werken, mits diegene een medisch mond-neusmasker draagt en anderhalve meter afstand houdt. Vanwege een spoedoverleg over deze kwestie kon het JBZ maandagochtend niet reageren op aanvullende vragen van NRC.

De landelijke richtlijnen van de Federatie Medisch Specialisten stellen dat zorgmedewerkers met een besmetting thuis moeten blijven tot genezing, behalve als door hun wegvallen „cruciale elementen van de zorg” niet meer kunnen worden geleverd. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen kon maandag niet ingaan op de situatie in het JBZ. Wel zei hij geen signalen te hebben dat andere ziekenhuizen besmette medewerkers inzetten om de zorg doorgang te kunnen laten vinden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Radioloog werkt ondanks coronabesmetting door bij Jeroen Bosch Ziekenhuis’