Oostenrijk voert ’2G-beleid’ in: alleen toegang voor gevaccineerde en genezen personen

Wie in Oostenrijk toegang wil tot onder meer horeca, culturele instellingen en verpleeginrichtingen, moet vanaf maandag volledig gevaccineerd zijn of genezen van Covid-19. Die maatregel werd vrijdag aangekondigd en geldt voor iedereen ouder dan vijftien jaar, aldus Oostenrijkse media.

Mensen die zich nu laten inenten, kunnen tot 6 december met een negatieve PCR-test alsnog toegang krijgen tot locaties waarvoor een vaccinatie- of herstelbewijs verplicht is. Ook moet iedereen die gevaccineerd is met het Janssen-vaccin voor 2 januari een boosterprik halen. Het huidige vaccinatiebewijs is voor deze groep na die datum niet meer geldig. Volgens Der Standard zorgde de aankondiging van de nieuwe maatregel dit weekend voor rijen bij vaccinatielocaties.

Ook in Nederland overweegt de regering (gedeeltelijke) invoering van het 2G-beleid. Of dit er daadwerkelijk komt, hangt onder meer af van de ontwikkeling van de besmettingscijfers en het effect van de aanscherping van de coronamaatregelen van afgelopen zaterdag. Meerdere leden van het Outbreak Management Team zijn geen voorstander. „Ik vind het goed beleid”, stelde OMT-lid Andreas Voss in NRC, „maar het sluit mensen uit.” Niet alleen bewust ongevaccineerden kunnen bij 2G-beleid geen toegang meer krijgen, ook mensen die zich vanwege bijvoorbeeld een medische aandoening niet kunnen laten vaccineren worden in hun bewegingsvrijheid beperkt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 1.573 coronapatiënten in ziekenhuizen, stijging zet door