Nederland haakt tijdens de klimaattop in Glasgow toch aan bij landen die een einde willen maken aan de financiële steun aan buitenlandse fossiele projecten. Dat heeft de regering besloten, bevestigen bronnen aan NRC. Nederland tekent alsnog een verklaring waarin ruim twintig landen uitspreken dat ze vanaf eind volgend jaar met de steun stoppen.
Vorige week weigerde Nederland nog de verklaring te ondertekenen. Het demissionaire kabinet zei onder meer dat het deze keuze over wilde laten aan het nieuwe kabinet. Het leidde tot een hoop kritiek. Milieudefensie noemde de terughoudendheid van Nederland „bizar” en de toespraak van Rutte in Glasgow „een lege huls”. Rutte zegt maandag dat de regering zich heeft laten overtuigen door „de maatschappelijke discussie” en „de Kamerbrede reactie”. Op de vraag of fossiele bedrijven in de toekomst gecompenseerd zullen worden voor misgelopen steun, kon de demissionair premier nog geen uitsluitsel geven.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data78218501-3349ba.jpg)
Tweede Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks) diende donderdag een motie in waarin hij het kabinet opriep de verklaring alsnog te tekenen. Over de motie wordt morgen gestemd, maar Tom de Bruijn (D66), demissionair minister van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking, zal vanmiddag de verklaring namens Nederland in Glasgow ondertekenen, melden bronnen rond het kabinet.
Met medewerking van Lamyae Aharouay
VolgenDilanYesilgoz Dilan Yesilgöz - Zegerius Nederland had in eerste instantie besloten de verklaring niet mee te tekenen. Want het gaat om een grote beleidswijziging en dat past normaalgesproken niet bij de demissionaire status van dit kabinet. 2/4
VolgenJoris_PvdA Joris Thijssen Dit standpunt was natuurlijk ook volstrekt onhoudbaar, maar toch: dit is goed nieuws! Well done @DilanYesilgoz En nu die drie andere actiepunten van COP26….. Nederland draait op klimaattop: einde buitenlandse investeringen olie en gas
https://t.co/ttgDecSL0A
/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/11/web-0211ikea3-1.jpg)