Irak

Premier Kadhimi overleeft moordaanslag met drone

Het huis van de Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi is zondag getroffen door een drone-aanval. Kadhimi raakte lichtgewond aan zijn linkerpols. Enkele bewakers liepen zwaardere verwondingen op. Het Iraakse leger spreekt van een mislukte moordaanslag.

Hoewel de aanslag niet is opgeëist, vermoeden analisten de hand van pro-Iraanse milities. Hun aanhangers probeerden vrijdag al de Groene Zone te bestormen, een beveiligde zone in Bagdad vol overheidsgebouwen, waaronder Kadhimi’s woning. Daarbij werden twee militieleden doodgeschoten. Een militieleider zwoer wraak en sprak dreigende taal richting Kadhimi.

De milities zoeken de confrontatie omdat hun partijen vorige maand grote verliezen leden in de verkiezingen. Sindsdien roepen ze hun aanhang op te betogen tegen niet-bewezen ‘verkiezingsfraude’. Zo hopen ze druk uit te oefenen op de onderhandelingen over een nieuw kabinet.

De sjiitische politicus Moqtada al-Sadr, winaar van de verkiezingen, noemde de aanslag zondag een ‘terreurdaad’ en een aanslag op het Iraakse volk. Hoewel hij goede banden heeft met Iran, haalt hij sinds zijn zege harder uit naar pro-Iraanse milities. (NRC)