Deense regering wil coronapas herinvoeren na forse stijging besmettingen

Als het aan de Deense regering ligt, keert de coronapas terug in bijvoorbeeld restaurants en op evenementen.
Als het aan de Deense regering ligt, keert de coronapas terug in bijvoorbeeld restaurants en op evenementen. Foto Signe Goldmann/AFP

De Deense regering wil het gebruik van een coronapas herinvoeren, twee maanden nadat het als een van de eerste Europese landen alle coronamaatregelen schrapte. Dat heeft premier Mette Frederiksen maandagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie, zo melden Deense media. Aanleiding voor de herinvoering is de forse stijging van het aantal positieve coronatests de afgelopen weken. Vorige week lag het aantal positieve coronatests tussen de 2.000 en 2.500 per dag, tegenover tussen de 300 en 500 per dag in de laatste weken van september.

De regering zou de coronapas, die dient als bewijs voor vaccinatie of een negatieve test, onder meer in restaurants en nachtclubs willen inzetten en wil de maatregelen invoeren op aanraden van een adviserende epidemiologische commissie. Het Deense parlement moet nog instemmen met de maatregelen. Wanneer het tot een stemming komt en wanneer het gebruik van de coronapas in zou gaan, is niet bekend.

De Deense regering moet het coronavirus wettelijk gezien als „maatschappij-bedreigend” categoriseren, om opnieuw maatregelen in te voeren. Dat label werd twee maanden geleden juist losgelaten. De regering beschouwde de ziekte niet meer als bedreiging voor de samenleving en liet daarmee ook alle coronamaatregelen los, waaronder de mondkapjesplicht en het gebruik van de coronapas. Maandagavond lijkt de Deense regering een draai te hebben gemaakt. „We kunnen de besmetting in Denemarken niet de vrije loop laten”, aldus Frederiksen tijdens de persconferentie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Deense regering wil coronapas herinvoeren na forse stijging besmettingen