De Jonge: tijdelijke coronawet verlengen tot in elk geval juni

Demissionair minister Hugo de Jonge.
Demissionair minister Hugo de Jonge. Foto Bart Maat/ANP

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) denkt dat de tijdelijke coronawet tot in ieder geval juni moet worden verlengd. Dat zei hij maandag in een Kamerdebat over de coronawet. Volgens hem zijn de coronamaatregelen ook na februari nodig.

De Tweede Kamer moet elke drie maanden instemmen met de verlenging van de tijdelijke coronawet. Maandag werd gesproken over de derde verlenging, die al in september is ingegaan. De Jonge denkt dus dat een vierde en vijfde verlenging nodig zijn.

Meerdere Kamerfracties vragen zich inmiddels af of de coronamaatregelen niet kunnen worden ondergebracht in andere, meer permanente wetgeving, schrijft persbureau ANP. CDA en ChristenUnie willen dat De Jonge laat onderzoeken of de Wet publieke gezondheid daarvoor geschikt is. Die wet regelt onder meer de bestrijding van infectieziektecrises. Als de Kamer coronaregels niet meer via een tijdelijke wet wil regelen, kan dat, aldus De Jonge.

Hij vervolgde dat op de langere termijn hoe dan ook moet worden gekeken naar hoe binnen het Nederlandse systeem met pandemieën moet worden omgegaan. Onmisbaar in dezen zijn de bevindingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die de Nederlandse aanpak van de coronacrisis onderzoekt. De minister wil ook rekening houden met de uitkomsten van de parlementaire enquête naar de coronacrisis, die naar verwachting halverwege 2022 van start gaat.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: tijdelijke coronawet verlengen tot in elk geval juni