Laatste nieuws coronacrisis

Deense regering wil coronapas herinvoeren na forse stijging besmettingen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Deense regering wil coronapas herinvoeren na forse stijging besmettingen

De Deense regering wil het gebruik van een coronapas herinvoeren, twee maanden nadat het als een van de eerste Europese landen alle coronamaatregelen schrapte. Dat heeft premier Mette Frederiksen maandagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie, zo melden Deense media. Aanleiding voor de herinvoering is de forse stijging van het aantal positieve coronatests de afgelopen weken. Vorige week lag het aantal positieve coronatests tussen de 2.000 en 2.500 per dag, tegenover tussen de 300 en 500 per dag in de laatste weken van september.

De regering zou de coronapas, die dient als bewijs voor vaccinatie of een negatieve test, onder meer in restaurants en nachtclubs willen inzetten en wil de maatregelen invoeren op aanraden van een adviserende epidemiologische commissie. Het Deense parlement moet nog instemmen met de maatregelen. Wanneer het tot een stemming komt en wanneer het gebruik van de coronapas in zou gaan, is niet bekend.

De Deense regering moet het coronavirus wettelijk gezien als „maatschappij-bedreigend” categoriseren, om opnieuw maatregelen in te voeren. Dat label werd twee maanden geleden juist losgelaten. De regering beschouwde de ziekte niet meer als bedreiging voor de samenleving en liet daarmee ook alle coronamaatregelen los, waaronder de mondkapjesplicht en het gebruik van de coronapas. Maandagavond lijkt de Deense regering een draai te hebben gemaakt. „We kunnen de besmetting in Denemarken niet de vrije loop laten”, aldus Frederiksen tijdens de persconferentie.

Als het aan de Deense regering ligt, keert de coronapas terug in bijvoorbeeld restaurants en op evenementen. Foto Signe Goldmann/AFP

Verpleeghuizen willen boosterprik vervroegen, De Jonge kijkt naar opties

Zorgbestuurders- en brancheverenigingen waarschuwen dat bewoners en personeel van verpleeghuizen niet tot december of januari kunnen wachten op een derde prik tegen het coronavirus. Dat zeggen zij in een uitzending van Nieuwsuur van maandagavond. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zegt „te kijken” of de extra prik vervroegd kan worden.

De Jonge zegt dat het proces om het toedienen van boosterprikken te vervroegen „veel tijd vergt”. Een woordvoerder van De Jonge zegt tegen NRC dat het kabinet deze week overlegt met koepelorganisatie GGD GHOR en het RIVM over de mogelijkheden om de boosterprik al in november toe te dienen aan bewoners en personeel van verpleeghuizen. Onder meer toestemming krijgen van familieleden en het versturen van uitnodigingen zouden veel tijd kosten. Naar verluidt verwacht De Jonge komende vrijdag uitspraken te doen over of het toedienen van vervroegde boosterprikken daadwerkelijk haalbaar is.

Brancheverenigingen Actiz en Spot noemen het toegenomen aantal verpleeghuizen met besmette bewoners als belangrijke reden om boosterprikken sneller toe te dienen. De afgelopen weken liep het aantal verpleeghuizen met één of meer besmettingen op naar 510, 20 procent van het totaal. Vicevoorzitter Ronald Schmidt van brancheorganisatie Actiz noemt het „pijnlijk” dat mensen in verpleeghuizen „toch weer op hun kamer moeten blijven”.

Lees ook: Dit opiniestuk over het toedienen van een derde prik

De Jonge: tijdelijke coronawet verlengen tot in elk geval juni

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) denkt dat de tijdelijke coronawet tot in ieder geval juni moet worden verlengd. Dat zei hij maandag in een Kamerdebat over de coronawet. Volgens hem zijn de coronamaatregelen ook na februari nodig.

De Tweede Kamer moet elke drie maanden instemmen met de verlenging van de tijdelijke coronawet. Maandag werd gesproken over de derde verlenging, die al in september is ingegaan. De Jonge denkt dus dat een vierde en vijfde verlenging nodig zijn.

Meerdere Kamerfracties vragen zich inmiddels af of de coronamaatregelen niet kunnen worden ondergebracht in andere, meer permanente wetgeving, schrijft persbureau ANP. CDA en ChristenUnie willen dat De Jonge laat onderzoeken of de Wet publieke gezondheid daarvoor geschikt is. Die wet regelt onder meer de bestrijding van infectieziektecrises. Als de Kamer coronaregels niet meer via een tijdelijke wet wil regelen, kan dat, aldus De Jonge.

Hij vervolgde dat op de langere termijn hoe dan ook moet worden gekeken naar hoe binnen het Nederlandse systeem met pandemieën moet worden omgegaan. Onmisbaar in dezen zijn de bevindingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die de Nederlandse aanpak van de coronacrisis onderzoekt. De minister wil ook rekening houden met de uitkomsten van de parlementaire enquête naar de coronacrisis, die naar verwachting halverwege 2022 van start gaat.

Demissionair minister Hugo de Jonge. Foto Bart Maat/ANP

Voor de vijfde dag op rij meer dan 10.000 positieve coronatests gemeld

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 11.848 positieve coronatests binnengekomen. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal positieve testuitslagen op één dag meer dan tienduizend is. Daarnaast kwamen er 22 meldingen van coronasterfgevallen binnen. Niet al deze personen overleden per definitie de afgelopen 24 uur; meldingen van overlijden kunnen met vertraging binnenkomen bij het RIVM. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 23 doden per dag.

Het aantal dagelijkse positieve coronatests vertoont sinds begin oktober een stijgende lijn en is de afgelopen week in een stroomversnelling geraakt. Zaterdag kreeg het RIVM 12.007 meldingen van positieve tests, het hoogste aantal dit jaar tot nu toe. In de laatste weken van september lag het aantal positieve coronatests nog tussen grofweg 1.300 en 2.000 per dag.

In het weekend kunnen coronacijfers met vertraging binnekomen bij het RIVM. Daardoor zijn deze cijfers op zondag en maandag in de regel lager dan in de rest van de week.

1.573 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen: 83 meer dan zondag

Er liggen momenteel 1.573 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat is een stijging van 83 patiënten ten opzichte van zondag en 361 in vergelijking met vorige week maandag. Het huidige aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is bijna een verdubbeling ten opzichte van twee weken geleden.

Op de IC-afdelingen liggen 326 coronapatiënten, 21 meer dan zondag. Op de reguliere verpleegafdelingen worden 1.247 coronapatiënten verzorgd, dat is sinds zondag een stijging van 62 patiënten.

In de afgelopen 24 uur werden 35 nieuwe coronapatiënten op de IC’s opgenomen. Op de verpleegafdelingen werden 153 nieuwe coronapatiënten binnengebracht.

Weekrecord voor Testen voor Toegang: 534.000 afspraken

Nederlanders maakten afgelopen week 534.000 keer een afspraak voor Testen voor Toegang. Dat schrijft Stichting Open Nederland maandag. Het record dat twee weken geleden werd gevestigd, is daarmee alweer gebroken. Toen werden bijna een half miljoen testafspraken in één week geboekt.

Afgelopen weekend bereikte de drukte een hoogtepunt, met in totaal 378.000 afspraken. Ongeveer 50 procent van de mensen gaf aan zich te testen voor een horecabezoek of een avondje naar de discotheek. 5 procent liet wilde de sportschool bezoeken.

Het coronatoegangsbewijs werd sinds het weekend op meer plaatsen verplicht, zoals op buitenterrassen, sportscholen en doorstroomlocaties als musea en pretparken. Mensen die zich niet hebben laten inenten, kunnen bij 680 testlocaties terecht die zijn aangesloten op de CoronaCheck-app.

In het weekend werd de grootste drukte bereikt, met in totaal 378.000 afspraken voor een coronatest. Foto David van Dam

Oostenrijk voert ’2G-beleid’ in: alleen toegang voor gevaccineerde en genezen personen

Wie in Oostenrijk toegang wil tot onder meer horeca, culturele instellingen en verpleeginrichtingen, moet vanaf maandag volledig gevaccineerd zijn of genezen van Covid-19. Die maatregel werd vrijdag aangekondigd en geldt voor iedereen ouder dan vijftien jaar, aldus Oostenrijkse media.

Mensen die zich nu laten inenten, kunnen tot 6 december met een negatieve PCR-test alsnog toegang krijgen tot locaties waarvoor een vaccinatie- of herstelbewijs verplicht is. Ook moet iedereen die gevaccineerd is met het Janssen-vaccin voor 2 januari een boosterprik halen. Het huidige vaccinatiebewijs is voor deze groep na die datum niet meer geldig. Volgens Der Standard zorgde de aankondiging van de nieuwe maatregel dit weekend voor rijen bij vaccinatielocaties.

Ook in Nederland overweegt de regering (gedeeltelijke) invoering van het 2G-beleid. Of dit er daadwerkelijk komt, hangt onder meer af van de ontwikkeling van de besmettingscijfers en het effect van de aanscherping van de coronamaatregelen van afgelopen zaterdag. Meerdere leden van het Outbreak Management Team zijn geen voorstander. „Ik vind het goed beleid”, stelde OMT-lid Andreas Voss in NRC, „maar het sluit mensen uit.” Niet alleen bewust ongevaccineerden kunnen bij 2G-beleid geen toegang meer krijgen, ook mensen die zich vanwege bijvoorbeeld een medische aandoening niet kunnen laten vaccineren worden in hun bewegingsvrijheid beperkt.

‘Radioloog werkt ondanks coronabesmetting door in Jeroen Bosch Ziekenhuis’

Een met het coronavirus besmette radioloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch werkt toch door op zijn afdeling. Dat meldt het Brabants Dagblad maandag. Het ziekenhuis bevestigt maandag dat „in een uitzonderlijke situatie” besloten is om een medewerker toch te laten werken. Dit is „onder strikte voorwaarden” toegestaan als iemand „onmisbaar is voor de continuïteit”.

Volgens het Brabants Dagblad voelen collega’s van de radioloog zich onveilig door zijn aanwezigheid. Een woordvoerder van het JBZ zegt in de krant niet in te gaan op individuele gevallen. Wel zou een onmisbaar besmet persoon mogen werken, mits diegene een medisch mond-neusmasker draagt en anderhalve meter afstand houdt. Vanwege een spoedoverleg over deze kwestie kon het JBZ maandagochtend niet reageren op aanvullende vragen van NRC.

De landelijke richtlijnen van de Federatie Medisch Specialisten stellen dat zorgmedewerkers met een besmetting thuis moeten blijven tot genezing, behalve als door hun wegvallen „cruciale elementen van de zorg” niet meer kunnen worden geleverd. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen kon maandag niet ingaan op de situatie in het JBZ. Wel zei hij geen signalen te hebben dat andere ziekenhuizen besmette medewerkers inzetten om de zorg doorgang te kunnen laten vinden.

Een bed op de IC van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Foto Ilvy Njiokiktjien

Heerlen en Kerkrade schrappen na oproep zorgverleners alsnog carnavalsfeesten

Na een oproep van acutezorgverleners in Limburg schrappen Heerlen, Kerkrade en Brunssum alsnog carnavalsevenementen, melden De Limburger en 1Limburg. In Heerlen gaat Aod òp Nuj op woensdagavond 10 november niet door en ook Kerkrade en Brunssum zetten een streep door feesten rond de 11de van de 11de, die het begin van het carnavalsseizoen markeren.

Voorzitter Helen Mertens van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen had zondagavond in het tv-programma Nieuwsuur opgeroepen grootschalige evenementen af te schalen vanwege de oplopende coronacijfers en toenemende druk op de ziekenhuizen in Limburg. „We hadden afgelopen weken al opnamestops in het ziekenhuis, en de eerste hulp werd gesloten”, zei Mertens die tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC is. „Er is voldoende kennis dat grote evenementen leiden tot meer besmettingen.”

Lees ook: Coronagolf kan toenemen; lockdown niet uitgesloten

Voor het weekend hadden burgemeesters in het midden en noorden van Limburg al besloten grote carnavalsevenementen af te lasten, maar de burgemeesters van Zuid-Limburg stelden vrijdag nog dat de evenementen „volgens de landelijke richtlijnen” gewoon door konden gaan.

Maar naar aanleiding van de oproep zondag van zorgverleners en ziekenhuisbestuurders in de provincie is „intern overleg” gevoerd en besloten grote evenementen alsnog te schrappen, zegt burgemeester Roel Wever van Heerlen tegen 1Limburg. „Geconfronteerd met de actuele situatie, de noodkreet van de ziekenhuizen, is het onverstandig om grote evenementen te organiseren.”

Wever vindt lokaal ingrijpen eigenlijk maar niks en pleit tegenover 1Limburg voor een strengere landelijke aanpak. „Er moet op zeer korte termijn strenger beleid komen”, zo zegt hij. „Nu zijn we gedwongen lokaal andere beslissingen te nemen, terwijl de evenementen wel binnen de landelijke kaders passen die nu nog gelden.”

Carnavalswagens in de optochthal Hoensbroek in Heerlen. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt hier het laatste nieuws over de wereldwijde coronapandemie bij. Sinds afgelopen weekend gelden in heel het land aangescherpte coronamaatregelen. Zo moeten niet alleen bezoekers van de horeca nu hun coronatoegangsbewijs laten zien, maar ook mensen die naar onder meer sportscholen en musea gaan. Ook het mondkapje is terug van weggeweest: de plicht er een te dragen geldt weer op een aantal plekken waar geen QR-code wordt gevraagd, zoals in supermarkten.

De coronamaatregelen werden afgelopen week verscherpt vanwege een stijging van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. Beide weekenddagen werden meer dan 11.000 positieve coronatests gemeld door het RIVM. Op zaterdag ging het om 12.007 meldingen, het hoogste aantal op een enkele dag dit hele jaar.

Lees hier het coronablog terug van 6 en 7 november