Zeker tienduizend mensen demonstreren tegen coronamaatregelen in Den Haag

De demonstranten zijn tegen de coronamaatregelen, die ze "buitenproportioneel" vinden.
De demonstranten zijn tegen de coronamaatregelen, die ze "buitenproportioneel" vinden. Foto David van Dam

Een groep van zeker tienduizend mensen verzamelde zich zondagmiddag op het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de coronamaatregelen. De gemeente schat dat er zo’n tienduizend mensen aanwezig waren. Volgens de politie liepen tussen de 15.000 en 20.000 mensen mee van het Malieveld langs de Hofvijver en Plein 1813, terug naar het Malieveld. De demonstratie is tot nu toe rustig verlopen.

De mars wordt georganiseerd door Samen voor Nederland, naar eigen zeggen een samenwerkingsverband van meer dan tachtig groeperingen die tegen de coronamaatregelen zijn. Op de eigen website schrijft de organisatie de maatregelen „buitenproportioneel” te vinden. Verder vinden de demonstranten dat de „burgerrechten” door de invoer van de coronapas „buitenspel worden gezet”.

Bij de mars zijn tientallen agenten aanwezig. Volgens de Haagse politie zijn er vooralsnog geen demonstranten gearresteerd. Begin oktober organiseerde Samen voor Nederland een protest in Amsterdam. Daar waren volgens de Amsterdamse politie zo’n 25.000 betogers aanwezig. Een van hen droeg een galg, die volgens een demonstrant op Twitter bedoeld was voor demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). De Jonge deed aangifte van de ‘galgtweet’.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw meer dan 11.000 positieve coronatests gemeld