In beeld

Wereldwijd protesten voor het klimaat

De klimaattop in Glasgow is hét moment voor activisten en organisaties om de druk op te voeren op politici. Op zaterdag gingen in steden wereldwijd demonstranten de straat op om te laten zien dat zij beter klimaatbeleid verwachten van de regeringsleiders. De eerste week van de COP26 in de Schotse stad heeft volgens de actievoerders nog te weinig opgeleverd, was te lezen op de duizenden protestborden die in onder meer Amsterdam, Melbourne, Seoul en Brussel omhoog werden gehouden. Een greep uit de klimaatmarsen tijdens deze „actiedag voor klimaatrechtvaardigheid":
Aan de Klimaatmars in Amsterdam namen zaterdag tienduizenden betogers deel. Doel van de demonstratie was het kabinet op te roepen meer te doen tegen klimaatverandering.
Foto Bram Petraeus
De Klimaatmars in Nederland was een initiatief van onder meer Oxfam Novib, Greenpeace en Milieudefensie. De organisatoren sloten aan bij de wereldwijde "actiedag voor klimaatrechtvaardigheid", gepland tijdens de klimaattop in Glasgow.
Foto Camiel Mudde
Na de eerste week bij de top, waar wereldleiders bijeenkomen om te spreken over beleid om klimaatproblematiek te bestrijden, zijn veel campaigners nog kritisch over de tot nu gedane beloftes.
Foto Jennifer Knuchel
Eerder stelde de bekende klimaatactiviste Greta Thunberg al: de politici bedienen zich van te veel "bla-bla" en ondernemen niet voldoende actie. Of, zoals deze demonstrant in Amsterdam verkondigt via zijn bordje: "Deze weg loopt dood".
Foto Bram Petraeus
Niet alleen in Amsterdam werd actie gevoerd. In Londen gingen ook duizenden mensen de straat op.
Foto Andy Rain / EPA
In Parijs 'spraken' de demonstranten wereldleiders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron, aan: de politici en hun acties worden nauw gevolgd door de campaigners.
Foto Francois Mori / AP
In Athene werd klimaatproblematiek ook direct verbonden met recente gebeurtenissen, zoals de hevige bosbranden waarmee Griekenland het afgelopen jaar te maken heeft gehad. Volgens persbureau AFP sloten veel migranten en vluchtelingen aan bij het klimaatprotest in de hoofdstad.
Foto Louisa Gouliamaki / AFP
Ook in de Deense hoofdstad Kopenhagen werd gedemonstreerd...
Foto Olafur Steinar Gestsson / Reuters
... én in Brussel. Activisten van de organisatie Extinction Rebellion blokkeerden een grote doorvoerweg om hun oproep een 'klimaat-noodtoestand' uit te roepen, te onderstrepen.
Foto Valeria Mongelli / AP
Voor het geval de regeringsleiders en het grote publiek nog niet helemaal op de hoogte was: het "klimaat" moet de hoogste prioriteit krijgen, zoals deze demonstrant in Istanbul nog even op zijn zonnebrilglazen schreef.
Foto Yasin Akgul / AFP
Zuid-Koreaanse klimaatactivisten namen ook deel aan de werelddag voor klimaatrechtvaardigheid, gehuld in mondkampjes vanwege de coronamaatregelen in Seoul.
Foto Heo Ran / Reuters
Activisten in Melbourne hebben 'Blinky' op sleeptouw genomen op hun mars: een meer-dan-levensgrote pop die een koala uitbeeldt die levend verbrand. Het is een verwijzing naar de steeds extremere weersomstandigheden, zoals bosbranden, die het gevolg zijn van klimaatverandering.
Foto Extinction Rebellion Australia / Reuters
Demonstranten in Londen hebben een levende cartoo meegedragen van de Britse politici Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg, die plechtig beloven dat zij grote bedrijven zullen belasten om zo meer te kunnen investeren in klimaatadaptatie.
Foto Henry Nicholls / Reuters