Ajax schikt met familie oud-voetballer Nouri

Hartstilstand Voetballer Abdelhak Nouri hield blijvend hersenletsel over aan een hartstilstand tijdens een oefenwedstrijd van zijn club Ajax in 2017. Met de schikking is een arbitragezaak van de baan.
Nouri tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in Oostenrijk op 8 juli 2017. Later in het duel kreeg hij een hartstilstand.
Nouri tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in Oostenrijk op 8 juli 2017. Later in het duel kreeg hij een hartstilstand. Foto ANP

De familie van de in 2017 onwel geworden voetballer Abdelhak Nouri en Ajax zijn akkoord over een schadevergoeding. Dat bevestigen ingewijden aan NRC, nadat de NOS zondag als eerste met het nieuws was gekomen. De overeenkomst moet nog op papier worden gezet, maar duidelijk is in elk geval dat de familie genoeg geld krijgt om de zorg voor Nouri de rest van diens leven te bekostigen.

Een arbitragezaak van de familie tegen Ajax is door de schikking niet meer nodig. De familie spande de zaak, die in oktober zou dienen, in januari aan, omdat ze het niet eens kon worden met de Amsterdamse voetbalclub over de hoogte van de schadevergoeding.

Lees ook: De zaak-Nouri: de grote vraag is nu hoe goed het Ajax-talent zou zijn geworden

Ajax nam in juni 2018, een jaar nadat Nouri tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk een hartstilstand had gekregen, de aansprakelijkheid op zich voor de blijvende schade die de speler had opgelopen. Directeur Edwin van der Sar gaf toe dat de medische behandeling van Nouri direct nadat hij in elkaar was gezakt, tekort had geschoten. Het duurde minstens vijf minuten voordat Nouri hartmassage kreeg.

Nouri (24) overleefde de hartstilstand, maar liep wel ernstig en permanent hersenletsel op. Hij wordt thuis verzorgd door zijn familie. Nouri’s broer Abderrahim laat aan NRC weten dat het beter met de voetballer gaat sinds hij weer bij zijn familie woont, in een vertrouwde omgeving. Hij geeft „duidelijke signalen” dat hij zich thuis voelt.

Nouri gold als een van de grootste Ajax-talenten van zijn generatie. De vraag hoe goed hij had kunnen worden, was relevant in de gesprekken tussen Ajax en Nouri’s familie over een schadevergoeding. „De familie vraagt om recht te doen aan Abdelhak, om recht te doen aan de situatie waarin hij zou hebben verkeerd indien Ajax op een juiste en adequate wijze zou hebben gereageerd op 8 juli 2017”, zeiden zijn advocaten begin dit jaar.