‘Acute zorg in Limburg vraagt om afschalen carnavalsfeesten’

Een carnavalsvereniging in het Zuid-Limburgse Hoensbroek aan het werk aan de wagen, vlak voor het feest van 2020.
Een carnavalsvereniging in het Zuid-Limburgse Hoensbroek aan het werk aan de wagen, vlak voor het feest van 2020. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Grootschalige evenementen in de hele provincie Limburg, waaronder carnavalsfeesten die deze week gaan plaatsvinden, moeten worden afgeschaald, zegt Helen Mertens zondagavond in Nieuwsuur. Mertens is voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Limburg en directeur van het Maastricht UMC. Komende donderdag is het de 11de van de 11de, de aftrap van het carnavalsseizoen.

„We hadden afgelopen weken al opnamestops in het ziekenhuis, en de eerste hulp werd gesloten”, zegt Mertens. „Er is voldoende kennis dat grote evenementen leiden tot meer besmettingen.” Ze vraagt „politiek en de bestuurders” in de uitzending om „hun verantwoordelijkheid te nemen”.

Het officiële begin van de 11de van de 11de in Roermond werd donderdag al afgelast door de burgemeesters in Noord- en Midden-Limburg. „Dit soort massale bijeenkomsten zorgt voor meer ziekenhuisopnamen,” zei burgemeester van Venlo Antoin Scholten tegen omroep 1Limburg. „Dat moeten we onszelf niet aan willen doen.”

Burgemeesters in Zuid-Limburg besloten vrijdag de grootschalige carnavalsevenementen met enkele restricties, zoals een maximum aantal bezoekers, wel door te laten gaan. Ook in Noord-Brabant gaan de meeste 11de van de 11de-vieringen gewoon door. Het advies van de veiligheidsregio is om maximaal 75 procent van de bezoekerscapaciteit binnen te laten, maar organisatoren zijn zelf verantwoordelijk voor het al dan niet overnemen van dat advies.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw meer dan 11.000 positieve coronatests gemeld