KvK: 99 faillissementen in oktober is ‘extreem laag’

Het kantoor van de KvK in Utrecht.
Het kantoor van de KvK in Utrecht. Foto Harold Versteeg/Hollandse Hoogte/ANP

In de maand oktober zijn er 99 faillissementen geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dat blijkt uit de donderdag door de instantie gepubliceerde cijfers. De KvK noemt het aantal „extreem laag”, vergeleken met vorig jaar oktober zijn er 48 procent minder bedrijven op de fles gegaan. Oktober was de eerste maand zonder grootschalige coronasteunmaatregelen, zoals de loonsubsidie NOW en tegemoetkoming voor vaste lasten TVL.

Uit de cijfers van het handelsregister blijkt dat de KvK in iedere maand van dit jaar minder faillissementen heeft geregistreerd in vergelijking tot een jaar eerder. In september 2021 gingen 123 bedrijven failliet. Het hoogste aantal (153) vond dit jaar volgens de KvK in januari plaats. Gedurende de periode oktober 2018 tot en met oktober 2021 noteerde de instantie in april 2020 de meeste faillissementen, toen gingen bijna 350 bedrijven bankroet.

Volgens de KvK hebben zich in oktober 43 procent meer horecabedrijven gevestigd vergeleken met een jaar eerder. Er zijn vooral meer restaurants en cafetaria’s bijgekomen, net als cateringbedrijven. Ook hebben meer freelance koks, kelners en barista’s zich bij de KvK ingeschreven ten opzichte van oktober 2020. Ook voor de particuliere beveiliging, persoonsvervoer en machinereparaties hebben zich meer bedrijven ingeschreven.

Begin november staan er in het handelsregister van de Kvk in totaal ruim 2,1 miljoen bedrijven in Nederland ingeschreven. Naast reguliere bedrijven bestaat 53 procent van de bedrijven uit voltijds zzp’ers en 15 procent uit deeltijd zzp’ers.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet ziet af van coronapas voor buitensport