Rughaar is het laatste echte schaamhaar

Beautycase Rughaar is haar waar vooral ánderen mee geconfronteerd worden. Toch willen veel mannen ervanaf.

Illustratie Lotte Dijkstra

De mening over lichaamsbeharing is aan de grillen van trends en activisme onderhevig. Maar er is één soort waarover amper discussie is, en dat is rughaar. Van een sporadische haar uit een moedervlek tot een prehistorische winterjas: mannen willen het niet hebben, anderen kijken liever niet naar mannen die het hebben. Nou ja, wellicht op de liefhebbers van ‘bears’ – stevige en flink behaarde mannen – in de homoscene na. Je zou rughaar het laatste échte schaamhaar kunnen noemen. We hebben het gevoel dat het er gewoon niet hoort, zoals een amateurclub in de eredivisie of Adele op het Songfestival.

Goed, of het er echt niet hoort, daar kun je over twisten. Het is er nou eenmaal en soms heb je pech met de hoeveelheid – geef de schuld maar aan je genetische aanleg of je reactie op het testosteron dat je is toebedeeld.

Rughaar is haar waar vooral ánderen mee geconfronteerd worden. Het weghalen zul je ook eerder doen voor een ander dan puur voor jezelf. Als je rug geen berenvacht is, kun je zelfs jaren in de veronderstelling leven dat je geen rughaar hébt. Je ziet het niet, dus het is er niet.

De aanwezigheid van rughaar kan duiden op de afwezigheid van een liefdespartner. Niet alleen iemand van wie je het kunt hebben dat die je wijst op het haar, maar ook iemand die het voor je zou willen weghalen. Om op de zaken vooruit te lopen: voor de makkelijkste opties om rughaar te verwijderen, heb je echt iemand anders nodig.

Want je kunt als man dan wel niets doen aan je rughaar, je kunt er wel iets aan dóén. Om bij de simpelste oplossing te beginnen: scheren. Zo gedaan. Maar daar heb je in principe een welwillende ander voor nodig. Kun je het dan helemaal niet zelf? Jawel. Er zijn scheerverlengstukken te koop, speciaal voor rug en schouders, met namen als Bakblade en Groomarang. Ideaal voor singles. Maar het grootste nadeel van scheren blijft: het haar groeit snel terug.

Ontharen

Van ontharingscrème heb je alweer iets langer plezier, al geldt ook hiervoor dat het aanbrengen ervan makkelijker wordt gedaan door een ander. Nog iets langer rughaarloos ben je na waxen. Je kunt ook daar thuis mee aan de slag gaan, maar in een beautysalon zal het wat professioneler – sneller, minder rommelig – gaan. Het kost meestal een paar tientjes en je hebt er zo’n twee à drie weken profijt van. Pijnloos is natuurlijk anders.

Rest nog het grofste geschut: het weg laten laseren. In de meeste klinieken kunnen alleen mannen met donker lichaamshaar terecht, want de meest gangbare techniek werkt met het pigment in de haren. Het verwijderen van rughaar is populair, vertelt een medewerker van Lasercentrum Biltstraat. Alleen ook duur. „Je hebt zo’n zes tot vijftien sessies nodig.” Op de website van de kliniek staat een richtprijs van 350 euro per behandeling, al krijg je na een aantal sessies korting. „Maar het is helemaal afhankelijk van de situatie: zijn het een paar plukjes haar of is de hele rug bedekt?” Een vergoeding van een aanvullende zorgverzekering zit er niet in, die is er alleen voor laserbehandelingen voor haar in het gelaat.

Is het dat waard? Dat zal persoonlijk zijn. Misschien is basisonderhoud een kleine moeite. Het allergoedkoopst is acceptatie. Door de man, door zijn partner. Wie weet wordt het nog een keer mode, lekker veel haar op je rug, En anders, ach, dan kan iedereen toch gewoon je rug op?