Burgemeesters in Noord- en Midden-Limburg schrappen ’11e van de 11e’

De algehele Limburgse aftrap voor carnaval, die op 11 november (‘de 11e van de 11e’) plaats had moeten vinden in Roermond, gaat niet door. Dat hebben de burgemeesters van de Veiligheidsregio Limburg-Noord donderdag besloten. Reden voor het schrappen van het grote evenement zijn de toenemende besmettingscijfers. „We hebben in Noord- en Midden-Limburg te maken met stijgende cijfers. Dat vertaalt zich weer op de zorg”, vertelt voorzitter Antoin Scholten, de burgemeester van Venlo, aan de omroep 1Limburg. „Dit soort massale bijeenkomsten zorgt voor meer ziekenhuisopnamen. Eigenlijk zegt iedereen, dit moeten we onszelf niet aan willen doen.”

Landelijk beleid bepaalt dat bijeenkomsten zijn toegestaan, mits gebruik wordt gemaakt van de corona-app voor de toegang van deelnemers. Scholten laat aan de regionale omroep weten gebruik te hebben gemaakt van zijn bevoegdheid als voorzitter van de veiligheidsregio. Meerdere burgemeesters hadden volgens hem in afgelopen dagen ook bij lokale carnavalsverenigingen bemerkt dat de oplopende besmettingscijfers zorgden voor onrust en onzekerheid. De organisatie van het grote feest ziet dat anders. Een woordvoerder noemt in reactie aan persbureau ANP het besluit van de burgemeesters „niet uit te leggen”: „In een voetbalstadion mogen 40.000 mensen bijeen zitten, maar de 11e van de 11e mag niet.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Boosterprik algemeen beschikbaar op dag van nieuw besmettingsrecord in Duitsland