Boosterprik algemeen beschikbaar op dag van besmettingsrecord in Duitsland

Een café in de Duitse stad Heidelberg kondigt de 2G-regel aan op het raam. Alleen mensen die ingeënt of van het coronavirus genezen zijn, mogen naar binnen.
Een café in de Duitse stad Heidelberg kondigt de 2G-regel aan op het raam. Alleen mensen die ingeënt of van het coronavirus genezen zijn, mogen naar binnen. Foto Ronald Wittek/EPA

Alle inwoners van Duitsland die zes maanden of langer geleden volledig tegen het coronavirus zijn gevaccineerd, kunnen een derde prik krijgen. Dat heeft Gezondheidsminister Jens Spahn bekendgemaakt, melden Duitse media donderdag. De zogenaamde opfris-, of boosterprik was al beperkt beschikbaar, maar Spahn trekt de regie in de vaccinatiecampagne nu naar zich toe: eerst komt de derde prik beschikbaar voor ouderen, zorgpersoneel en mensen met problemen met hun afweersysteem. Daarna kan ook de rest van de bevolking een derde prik krijgen.

De afgelopen dagen vonden felle discussies plaats tussen Gezondheidsminister Spahn en artsenorganisaties. Terwijl Spahn een derde prik voor iedereen voorstelde, raadde de Duitse Vaccinatiecommissie STIKO aan alleen een beperkt aantal groepen, waaronder 70-plussers, een derde vaccin te geven. Door de opfrisprik eerst voor ouderen, zorgpersoneel en kwetsbaren beschikbaar te stellen, en daarna voor iedereen, is de onenigheid uit de lucht. Tot nu toe ontvingen ruim 2,3 miljoen inwoners van Duitsland hun derde vaccinatie tegen het coronavirus.

Net als in andere Europese landen loopt ook in Duitsland het aantal coronabesmettingen in rap tempo op. Het afgelopen etmaal registreerde het Robert Koch Instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, 33.949 positieve coronatests. Dat is het hoogste aantal positieve coronatests sinds het begin van de pandemie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Boosterprik algemeen beschikbaar op dag van nieuw besmettingsrecord in Duitsland