Artsen op spoedeisende hulp slaan alarm over opstopping in de ziekenhuizen

De speciale corona spoedeisende hulp in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland tijdens de derde golf.
De speciale corona spoedeisende hulp in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland tijdens de derde golf. Foto Robin Utrecht/ANP / Hollandse Hoogte

Het traject voor en na de intensive care dreigt overbelast te raken, met een opstopping van de zorg als gevolg, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) donderdagavond. Volgens de vereniging gaat veel media-aandacht uit naar het tekort aan bedden op de IC. „Het probleem is echter groter dan dat.”

De spoedeisende hulp stuurt mensen door naar de verpleegafdelingen of de IC, maar door overvolle afdelingen kunnen deze patiënten niet worden doorgestuurd én is er soms geen plaats meer voor nieuwe patiënten met spoedeisende klachten. Verschillende artsen zeggen dat er een opnamestop is ingesteld op hun afdeling. De NVSHA noemt de situatie verontrustend. In een persbericht citeert de NVSHA artsen op de spoedeisende hulp:

„Er rijden hier allemaal ambulances rondjes die hun patiënten niet kwijt kunnen. Dit heeft niets met IC-bedden te maken. Er is een algemeen ziekenhuisbedden tekort en daardoor ook de bedden op de SEH allemaal bezet.”

Voorzitter van de NVSHA David Baden vreest een totale verstopping van de acute zorg. „Dit kan niet lang meer goedgaan.” Hij is kritisch over de corona-aanpak. „De mate van vrijheid die we ons als land permitteren heeft consequenties.” Hij benadrukt dat de zorg dit niet allemaal op kan blijven vangen: „aan de energie en het incasseringsvermogen van onze mensen komt een eind”.

„Hier is het drama. Een algehele opnamestop na topdrukte van de afgelopen dagen. Daarnaast hebben we vijf verpleegkundigen thuis met Covid en in de avonddienst een standaard tekort van twee verpleegkundigen, vanwege personeelstekort. Rest van het team loopt op tandvlees.”

„De SEH wordt een tweede verpleegafdeling en dat kan en mag niet want dan moeten we andere patiënten afwijzen. Dit wordt gewoon gevaarlijk.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Minder bron- en contactonderzoek GGD’s door oplopende besmettingsaantallen