Antisemitisme

Dankers weg als toezichthouder van ON

Antisemitisme

Taco Dankers treedt terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van Ongehoord Nederland (ON), naar aanleiding van berichtgeving door NRC over antisemitische uitingen die hij deed. Woensdag aan het begin van de middag verklaarde ON op zijn website dat Dankers vertrekt vanwege de „controverse rondom zijn persoon”. Eerder die middag werden de naam en het profiel van Dankers al van de website verwijderd.

ON-voorzitter Arnold Karskens was niet beschikbaar om een toelichting te geven. In de verklaring van Dankers is te lezen dat hij zich „in de meest krachtige bewoordingen van antisemisme (sic, red.), racisme en uitspraken die leiden tot polarisatie, discriminatie en haatzaaien” distantieert. ON voegt daaraan toe dat de omroep in woord en daad „pal staat voor het respecteren van alle mensenrechten”.

Uit onderzoek van NRC bleek dat Dankers leiding geeft aan de rechts-radicale denktank Gefira, die geregeld antisemitische teksten verspreidt. De NPO maakte eerder op de woensdag bekend een onderzoek te willen naar de uitingen van Dankers. In een verklaring zegt de NPO woensdag „zeer geschrokken” te zijn over de NRC-berichtgeving. Het Commissariaat voor de Media is gevraagd „zo snel mogelijk” naar de uitingen te kijken. Ook gaat de NPO in gesprek met de leiding van ON.

De NPO schrijft dat antisemitisme en racisme „geen enkele ruimte” verdienen bij de publieke omroep. Naast het onderzoek en gesprek met de ON-leiding heeft de organisatie ook om een gesprek gevraagd met de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner (NRC).

Lees ook dit profiel van Taco Dankers: Het machtigste lid van omroep ON verspreidt ‘pure haat’ tegen Joden