ADO Den Haag bevestigt overname door Amerikaans bedrijf

Nieuwe eigenaar De Haagse voetbalclub kampte al langer met financiële problemen onder de huidige Chinese eigenaar United Vansen Sports. De overname moet dit oplossen.
Spandoek van supporters van ADO Den Haag tijdens de wedstrijd tegen Excelsior in oktober.
Spandoek van supporters van ADO Den Haag tijdens de wedstrijd tegen Excelsior in oktober. Foto Vincent Jannink/ANP

ADO Den Haag heeft een overeenstemming bereikt met een nieuwe eigenaar. Dat bevestigt de voetbalclub donderdagavond, nadat al eerder geruchten de ronde deden. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Globalon Football Holdings gaat ADO overnemen van de huidige Chinese eigenaar United Vansen Sports. De club kampt al langer met financiële problemen.

Directeur Edwin Reijntjes laat weten opgelucht te zijn na het akkoord met Globalon Football Holdings. Volgens hem is er een klik tussen de Amerikanen en ADO. De investeringsmaatschappij zal de club helpen, zodat ADO nieuwe mogelijkheden krijgt „op en naast het veld”. Daarmee wil ADO opnieuw een belangrijke club worden in de stad en de regio.

Lees ook over een eerder conflict met de huidige eigenaar: Chinese eigenaar moet ADO Den Haag 2 miljoen euro betalen

Reijntjes bedankt nadrukkelijk de gemeente Den Haag. Die besloot de club twee weken geleden te helpen door uitstel van betaling te geven voor de huurachterstand van het stadion. Daardoor kon ADO uiteindelijk toch een sluitende begroting inleveren bij de KNVB — iets wat eerder niet mogelijk was.

ADO besloot in 2014 in zee te gaan met de Chinese eigenaar, die beloofde de club op financieel en organisatorisch gebied verder te laten doorgroeien. Direct na de overname waren er al betalingsproblemen. Zo duurde het een half jaar voordat United Vansen Sports de vertrekkende eigenaar Mark van der Kallen de afgesproken 8 miljoen euro overmaakte, maanden later dan beloofd. Daarna moest de Haagse voetbalclub meermaals de Chinese eigenaar door middel van rechtszaken dwingen tot betalingen, zowel in 2016 als begin 2021.