Acht provincies naar hoogste waarschuwingsniveau op Europese coronakaart

Acht Nederlandse provincies kleuren donderdag donkerrood op de coronakaart van het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). In de provincies Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Utrecht, Zuid-Holland, Friesland en Flevoland zijn zoveel mensen positief getest op corona, dat het volgens het ECDC het hoogste waarschuwingsniveau rechtvaardigt. Het is voor het eerst sinds eind juli dat Nederlandse provincies op het hoogste waarschuwingsniveau staan.

Het ECDC werkt het overzicht wekelijks bij op basis van cijfers van de gezondheidsdiensten van de aangesloten landen: alle EU-lidstaten en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. In Nederland levert het RIVM gegevens aan. De Europese dienst kijkt naar het percentage positieve tests in de afgelopen twee weken. Afgelopen week kleurden alle provincies in Nederland rood, het één na hoogste niveau. Noord-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen blijven deze week op rood staan.

EU-lidstaten kunnen op basis van de Europese coronakaart de reisadviezen hun reisadviezen aanpassen. Als Duitsland Nederland op basis van de kaart bijvoorbeeld als ‘hoogrisicogebied’ aanmerkt, moeten mensen die in Nederland zijn geweest hun komst voor vertrek melden bij de Duitse overheid. Ook zouden ze dan een bewijs van vaccinatie, een negatieve coronatest of herstelbewijs van het virus moeten kunnen overleggen. Ondanks de donkerrode cijfers in acht provincies is dat voorlopig nog niet het geval.

WHO ernstig bezorgd
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich ernstig zorgen over het stijgende aantal coronabesmettingen in Europa. Het aantal positieve tests stijgt er al zes weken op rij, in alle leeftijdsgroepen. „Volgens een betrouwbare voorspelling” zullen er voor februari nog een half miljoen mensen overlijden aan het virus, aldus Hans Kluge, regiodirecteur voor Europa van de WHO.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Minder bron- en contactonderzoek GGD’s door oplopende besmettingsaantallen