Wel of geen vorst, de KNSB werft honderden (jongere) ijsmeesters

Het heeft dit najaar niet of nauwelijks gevroren, maar er stromen deze week al honderden aanmeldingen van toekomstige ijsmeesters binnen bij de KNSB.

De schaatsbond initieerde een campagne voor de werving van nieuwe ijsmeesters, omdat door vergrijzing een tekort dreigt. Binnenkort kunnen in elk geval 400 aangemelden beginnen aan een ijsmeestercursus, schrijft de KNSB.

In de eerste drie uur dat de campagne online was, kwamen afgelopen weekend 150 aanmeldingen binnen. Intussen hebben meer dan 600 mensen zich gemeld. Een deel van hen is afgevallen vanwege twee vereisten: ijsmeesters moeten ouder zijn dan 18 jaar én aangesloten bij een ijsvereniging van de KNSB.

„Natuurijs zit in ons dna”, zegt woordvoerder van de schaatsbond Carl Mureau. „Je zag hoe enthousiast mensen werden toen er in februari even geschaatst kon worden.”

Omdat de vorstperiodes steeds korter worden, zijn er meer mensen en nieuwe technieken nodig, schrijft de bond. „Om in de toekomst genoeg ijsmeesters te hebben moeten oudere, ervaren vrijwilligers hun kennis overdragen aan nieuwe, jongere ijsmeesters”, verklaart de woordvoerder.

‘Bijvangst’ is dat jongeren innovatieve ideeën aandragen, waardoor eerder geschaatst kan worden op natuurijs. Zoals in Winterswijk, waar de plaatselijke ijsvereniging een machine aanschafte die water vernevelt op een baan van asfalt. „Zo maken ze in één nacht ijs”, aldus de woordvoerder van de KNSB. (NRC)