Reportage

Twee maanden slecht slapen, door steigerdoek met reclame voor het raam

Steigerreclame De gemeente Rotterdam dwong de eigenaar van een appartementencomplex een groot reclamedoek te verwijderen na klachten van een bewoner.

Het betreffende pand zit op de hoek van de Oude Binnenweg.
Het betreffende pand zit op de hoek van de Oude Binnenweg. Foto Camiel Mudde

In haar appartement op de derde verdieping aan de kruising van de Oude Binnenweg en de Karel Doormanstraat kijkt Nathalie Cijntje al bijna twee maanden tegen een groot reclamedoek aan dat aan de steigers vlak voor de gevel is geplaatst. In haar woning vertelt ze dat ze zich onprettig voelt, zeker ’s avonds, als de gevel verlicht wordt. „Ik slaap slecht door het felle licht. Overdag ben ik zoveel mogelijk buitenshuis.”

Haar woonkamer is, op deze doordeweekse dag halverwege de middag, redelijk donker. „Regelmatig weet ik niet of het dag of nacht is”, zegt Cijntje. Samen met de buren nam zij contact op met de verhuurder, vertelt ze. „Die bood 500 euro ter compensatie.” Haar buren accepteerden dit, Cijntje naar eigen zeggen niet.

De steigers werden begin september geplaatst voor het hoekpand in het centrum. De verhuurder liet de huurders weten dat de gevelwerkzaamheden uiterlijk 16 september klaar zouden zijn. Tot verbazing van Cijntje hing er even later een reclamedoek. De werkzaamheden zijn tot op heden nog niet (zichtbaar) begonnen.

De gemeente liet de eigenaar van het pand eerder deze week weten dat het doek meteen zou moeten worden verwijderd, onder last van een dwangsom. „De gemeente is met ons in goed overleg”, reageert Wouter Bok, die de eigenaren van het pand vertegenwoordigt. „Gesproken wordt over het weghalen van het doek voor het weekend.” Dinsdagavond is dat gebeurd.

Amsterdam verbood steigerdoekreclame vorig jaar. „Ik hoop dat Rotterdam volgt”, zegt Cijntje. In de gemeenteraad werden deze week vragen ingediend.

Goede hoop

Vorige maand had Cijntje goede hoop toen het reclamedoek werd verwijderd. „Maar even later hing er weer een nieuwe”, zegt ze in haar woonkamer, waar alle lampen aanstaan tegen de duisternis.

Wouter Bok vertelt namens de eigenaren dat ondanks eerder herstel, aanvullende werkzaamheden nodig waren. „Het is een kwetsbare gevel.” Volgens hem ontstond de vertraging doordat zijn aannemer niet kwam opdagen en het tijd kostte een nieuwe te vinden.

Bij eerdere werkzaamheden was volgens hem geen protest tegen gevelreclame. Bok zegt dat de werkzaamheden uiterlijk half november klaar moeten zijn.

Het reclamedoek neemt volgens Bok „ongeveer twintig procent” daglicht weg, „er blijft genoeg over”. Bok spreekt geruchten tegen dat een ton per maand wordt verdiend aan de gevelreclame. „Regelrechte onzin”, zegt hij. „Dan zou ik stoppen met woninghuur en de gevel permanent verhuren.”

Woensdag 3 november 2021 om 16.00 uur is dit artikel geactualiseerd.