Ruim 9.100 positieve tests, hoogste aantal sinds juli

Het aantal positieve coronatests is tussen dinsdag en woensdag sterk gestegen. Het RIVM heeft in die periode 9.195 meldingen van positieve testuitslagen gekregen, dat is het hoogste aantal sinds 18 juli. Vergeleken met de dag ervoor zijn er 1.495 nieuwe meldingen bijgekomen.

Het instituut meldt 33 coronadoden, dat is een toename van 15 vergeleken met dinsdag. Dat betekent niet dat al deze personen tussen dinsdag- en woensdagmiddag overleden: meldingen van overlijden kunnen met vertraging binnenkomen bij het RIVM.

Vergeleken met eerdere maanden is in de maand oktober het aantal dagelijkse testuitslagen flink toegenomen. Van ruim 3.700 tests op 13 oktober nam het aantal meldingen toe tot ruim 8.000 aan het einde van de maand. Daartussen schommelden de aantallen, maar de cijfers toonden over het algemeen wel een stijgende trend.

In reactie op het aantal stijgende besmettingen en de drukte in de ziekenhuizen door coronapatiënten heeft het demissionaire kabinet dinsdag het coronabeleid aangescherpt. Vanaf zaterdag gaat de coronapas op meerdere plekken gelden als toegangsbewijs. Ook wordt de mondkapjesplicht in publieke binnenruimten weer van kracht.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: vaccineffectiviteit neemt af