RIVM deelt voor het eerst demografische cijfers over ongevaccineerden

Om vaccinaties toegankelijker te maken was er begin deze zomer een prikbus in bijvoorbeeld de Haagse Schilderswijk.
Om vaccinaties toegankelijker te maken was er begin deze zomer een prikbus in bijvoorbeeld de Haagse Schilderswijk. Foto Remko de Waal/ANP

De meeste mensen zonder coronavaccinatie zijn te vinden in de steden. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wonen de meeste ongevaccineerden per vierkante kilometer. Dat heeft Mariska van Blankers, programmadirecteur van het coronavaccinatieprogramma, woensdag gezegd in een technische briefing aan de Tweede Kamer. Het RIVM heeft een grove schatting gemaakt van welke bevolkingsgroepen het meest voorkomen onder niet-gevaccineerden. Het is voor het eerst dat RIVM deze demografische cijfers deelt.

Het RIVM schat dat onder meer mensen met een niet-westerse migratieachtergrond oververtegenwoordigd zijn. Ongeveer één derde van de ongevaccineerden heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Bijna de helft hiervan bevindt zich in de vier grootste steden. Daarnaast is zo’n 12 procent van de ongevaccineerden orthodox gereformeerd. Leeftijd lijkt bovendien weinig uit te maken of iemand kiest voor een coronavaccinatie.

Doordat de orthodox gereformeerde bevolkingsgroep vaker dicht bij elkaar wonen en leven, ziet het RIVM wel dat deze groep een grotere rol speelt bij de verspreiding van het coronavirus. Zeker in de Biblebelt bevindt zich een relatief grote groep mensen zonder coronavaccinatie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: vaccineffectiviteit neemt af