OMT tegen verplichte coronapas in zorg

Het coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht stellen voor personeel en bezoekers in de zorg heeft geen duidelijke gezondheidsvoordelen. Ook kan de kwaliteit van de zorg erdoor achteruitgaan. Dat stelt het Outbreak Management Team (OMT) in het meest recente advies aan de regering. Het demissionair kabinet zou ziekenhuizen en zorginstellingen mogelijk de bevoegdheid willen geven zo’n pas in te stellen.

In het advies aan de regering schrijven de leden van het OMT dat met het naleven van basismaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand, er veel besmettingen in de zorg kunnen worden voorkomen. Daarnaast zou „de continuïteit van zorg” in gevaar kunnen komen bij invoering van een verplichte coronapas. „Toepassing van het CTB en dagelijks testen zou bij ongevaccineerde medewerkers tot demotivatie en mogelijk zelfs vertrek uit de zorg kunnen leiden, terwijl er al personeelskrapte is”, schrijft het OMT.

Ook voor bezoekers wordt de pas afgeraden, mede omdat data over besmettingsgevaar voor patiënten door hun bezoekers ontbreekt. Een coronapas zou ook een belemmering vormen voor bezoeken aan patiënten. „Met name in de langdurige zorg- waar patiënten lange tijd wonen- kan het veelvuldig testen voor ongevaccineerde partners, ouders of kinderen van patiënten een grote belasting vormen. Het weigeren van bezoekers of begeleiders zonder CTB kan de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg voor kwetsbare patiënten negatief beïnvloeden”.

Het demissionair kabinet gaat de situatie op 12 november evalueren en zal dan eventuele nieuwe maatregelen aankondigen. Volgens het OMT moeten al voorbereidingen worden getroffen op die maatregelen, die zouden kunnen inhouden dat niet-essentiële sectoren gesloten worden, er verplichte zitplaatsen in de horeca komen en dat alleen gevaccineerden of mensen die corona hebben gehad een QR-code kunnen krijgen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gezondheidsautoriteit VS keurt gebruik Pfizer voor kinderen goed