Toezichthouder ON treedt terug vanwege ‘controverse’ rond antisemitische uitlatingen

Racisme Taco Dankers geeft leiding aan de rechts-radicale denktank Gefira, die geregeld antisemitische teksten verspreidt. Dat bleek uit onderzoek van NRC.
Ongehoord Nederland mag vanaf 2022 programma's uitzenden bij de NPO.
Ongehoord Nederland mag vanaf 2022 programma's uitzenden bij de NPO. Foto Remko de Waal

Taco Dankers treedt terug als voorzitter van de Raad van Toezicht van Ongehoord Nederland (ON), naar aanleiding van berichtgeving door NRC over antisemitische uitingen die hij deed. Even na 14.00 uur op woensdagmiddag plaatste ON een verklaring op zijn website waarin werd aangekondigd dat Dankers terugtreedt vanwege de „controverse rondom zijn persoon”. Eerder die middag werden de naam en het profiel van Dankers al van de website van de omroep verwijderd.

Lees ook: Het machtigste lid van omroep ON verspreidt ‘pure haat’ tegen Joden

Voorzitter Arnold Karskens was deze middag niet beschikbaar om deze keuze toe te lichten. In de verklaring van Dankers is te lezen dat hij zich „in de meest krachtige bewoordingen van antisemisme (sic, red.), racisme en uitspraken die leiden tot polarisatie, discriminatie en haatzaaien” distantieert. Ongehoord Nederland voegt daar aan toe dat de omroep in woord en daad „pal staat voor het respecteren van alle mensenrechten”.

NPO wil onderzoek

Uit onderzoek van NRC bleek dat Dankers leiding geeft aan de rechts-radicale denktank Gefira, die geregeld antisemitische teksten verspreidt. De NPO maakte eerder op de woensdag bekend een onderzoek te willen naar de uitingen van Dankers. In een verklaring zegt de NPO woensdag „zeer geschrokken” te zijn over de berichtgeving in NRC, eerder op de dag. Het Commissariaat voor de Media is gevraagd „zo snel mogelijk” naar de uitingen te kijken. Ook gaat de NPO in gesprek met de leiding van Ongehoord Nederland.

De NPO schrijft dat antisemitisme en racisme „geen enkele ruimte” verdienen bij de publieke omroep. Naast het onderzoek en gesprek met de ON-leiding heeft de organisatie ook om een gesprek gevraagd met de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner. Hij zei eerder in de publicatie van NRC met het Openbaar Ministerie te willen overleggen over de „pure haat” die wordt verspreid door de denktank van Dankers.