Kabinet ziet toch af van coronapas voor buitensport

Amateurwedstrijd tussen OOIJ - SVO'68 en AVIOS/DBV in augustus 2020.
Amateurwedstrijd tussen OOIJ - SVO'68 en AVIOS/DBV in augustus 2020. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Na felle kritiek van onder meer sportbonden en de Tweede Kamer ziet het kabinet af van een coronatoegangsbewijs voor de amateursport in de buitenlucht. Dinsdag kondigden demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister Hugo de Jonge op hun coronapersconferentie nog aan dat zowel sporters als publiek een QR-code vanaf zaterdag moesten gaan tonen.

Rutte legde zich woensdag na een lang coronadebat neer bij de brede weerstand in de Kamer: „Sporters en toeschouwers buiten hoeven geen coronapas te tonen”. Maar hij benadrukte volgens persbureau ANP dat voor gebruik van de kleedkamer, een toilet of de kantine wel een coronapas moet worden getoond. Eerder in het debat had de demissionair premier al gezegd dat het handhaven zo „rommelig” wordt, maar dat hij niet „de zeurpiet” wilde zijn.

Het Outbreak Management team had afgelopen week geadviseerd het coronatiegangsbewijs te verplichten „met name daar waar het binnensport betreft”. Voorzitter Jaap van Dissel zei woensdag dat het belangrijk is het aantal contacten terug te dringen, maar dat we „uit het verleden weten dat bij buitensport de risico’s veel minder zijn dan bij binnensport.”

Lees ook: Kamer waarschuwt voor het „blindstaren” op coronapas

Oppositiepartijen waren uiterst kritisch over de maatregel. Zo wilde GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld tijdens het debat weten wat de logica ervan is „terwijl we weten dat transmissie in de buitenlucht nauwelijks voorkomt”. Ze zei te vermoeden dat het een „afleidingsmanoeuvre” van het kabinet is, waarmee het de Kamer tegemoet kan komen. Ook coalitiepartijen VVD, CDA en D66 hadden grote vraagtekens het coronatoegangsbewijs voor buitensport.

Voetbalbond KNVB en sportkoepel NOC*NSF hadden woensdag opgeroepen af te zien van de maatregel. De KNVB wees erop dat controleren op QR-codes praktisch onuitvoerbaar is en benadrukte ook de positieve invloed van sport op de gezondheid.

De rest van de nieuwe coronamaatregelen die dinsdag werden aangekondigd kreeg wel steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar op veel enthousiasme kon het kabinet niet rekenen. „Het valt me niet makkelijk om opnieuw een pakket te zien ontvouwen wat nieuwe inperkingen van vrijheden brengt, maar het is nodig”, verzuchtte Kamerlid Mirjam Bikker van de ChristenUnie bijvoorbeeld. Haar partij stemde in september nog tegen de inzet van de coronapas.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet ziet af van coronapas voor buitensport