Recensie

Recensie Podcast

Twijfel meer en twijfel beter

Korte presentaties van originele ideeën in BBC’s Four Thought. Deze aflevering daagt je uit om eens wat positiever te twijfelen.

Four Thought is een educatieve podcast met een helder concept: een originele denker presenteert zijn of haar tot nadenken stemmende ideeën in de vorm van een 13 minuten durende monoloog, waarna een korte discussie met host Olly Mann volgt. Zie het als een mini Tedtalk in podcastvorm. Zo’n Four Thought kan over alles gaan; onderwerpen als vriendschap, de ruimte en mantelzorg zijn al langsgekomen.

In deze aflevering vertelt Nicola Reindorp, inmiddels CEO van een humanitaire organisatie, vanuit persoonlijk perspectief over de effecten van twijfel en onzekerheid. Ze was er namelijk haar hele leven lang van overtuigd nooit een leidinggevende functie te kunnen vervullen, vanwege haar besluiteloosheid en neiging tot aarzelen. Tot ze een openbaring had. Kun je twijfel als krachtig hulpmiddel gebruiken wanneer je stopt het als mislukking te zien?

Reindorp dwong zichzelf om twijfel positiever te benaderen. Ja, tuurlijk bestaat er destructieve twijfel, twijfel waar je niets mee op schiet, maar je zou twijfel in veel gevallen ook kunnen verwelkomen als een bron van informatie en innovatie. Twijfel zorgt er namelijk ook voor dat je goed kunt luisteren naar anderen, dat je open staat voor verandering en dat je inziet dat je niet álle antwoorden zelf bezit. Wat meer twijfel in leidinggevende posities zou volgens haar dus best fijn zijn. Luister naar haar pleidooi om je eigen gebrek aan zekerheid te leren omarmen.

Four Thought, wekelijks afleveringen van 20 minuten, BBC Radio 4.