Tijdelijk geen treinverkeer tussen Arnhem en Utrecht door personeelstekort

Ochtendspits Tussen 07.00 uur en 09.00 uur rijden geen treinen tussen Arnhem en Utrecht Centraal. ProRail kampt met een tekort aan treinverkeersleiders.
Geparkeerde Intercity- en Sprinter-treinen.
Geparkeerde Intercity- en Sprinter-treinen. Foto Remko de Waal/ANP

Tussen 07.00 uur en 09.00 uur rijden dinsdag geen treinen tussen Arnhem en Utrecht Centraal. Er rijden ook geen treinen tussen Rhenen en Utrecht, en Barneveld Centrum en Ede-Wageningen, schrijft de NS. Het is een gevolg van een personeelstekort bij de treinverkeersleiding. Alleen tussen Barneveld Centrum en Ede-Wageningen wordt vervangend busvervoer ingezet.

ProRail, dat de spoorwegen beheert, schrijft dat het „meerdere keren” heeft moeten besluiten minder treinen te laten rijden vanwege het tekort aan verkeersleiders. Het tekort zou liggen aan het feit dat verkeersleiders doorstromen naar andere functies binnen de organisatie, en dat een groot deel van de achterblijvers al bijna met pensioen mag.

Reizigers moeten rekening houden met nog zeker twee jaar problemen op het spoor vanwege het personeelstekort. Het bedrijf zegt te blijven investeren in wervingscampagnes om aspirant-treinverkeersleiders aan te trekken. Investeringen sinds 2018 hebben geleid tot een verdrievoudiging van het aantal opleidingsplekken. Ook wil het de functie aantrekkelijk maken voor de langere termijn, om het aantal doorstromers binnen de perken te houden.

ProRail zegt doorstromers en pensioengerechtigden te vragen om bij te springen „nu de nood hoog is”. Het bedrijf heeft 750 treinverkeersleiders in dienst. Er staan zo’n 60 vacatures voor de functie open.

Lees ook: Tekort aan verkeersleiders hindert reiziger