Recensie

Recensie Podcast

Muzikanten aan het woord

Een making-off in podcastvorm, over hoe je favoriete artiesten hun grootste hits maakten.

In Song Exploder demonteren muzikanten hun eigen hitnummers. Stukje voor stukje, vanaf het moment van inspiratie tot aan het gepruts aan de perfecte riff. Zeer persoonlijk, en met optimaal gebruik van het medium.

De afleveringen zijn namelijk prachtig gemonteerd. Host Hrishikesh Hirway introduceert eerst het nummer en de muzikant. De muzikant legt iets uit over de totstandkoming van het nummer, bijvoorbeeld over het vinden van de juiste toon of zijn of haar emotionele toestand (lees: relatiebreuk) die als inspiratie diende voor het vinden van de melodie. Over zijn of haar muzikale achtergrond, of de frustraties die horen bij het vinden van de juiste plek in de muziekindustrie.

Juist wanneer de muzikant begint te omschrijven hoe we deze frustraties terug kunnen horen in het nummer komt de drum op, of klinkt juist alleen de zang. Nog een korte toelichting en dan komt alles samen. Het is helemaal duidelijk, zo kwam deze hit tot stand. Het is alsof je zelf bij het proces van componeren was.

Song Exploder, tweewekelijkse afleveringen van 20 minuten, Hrishikesh Hirway.