Deelnemers klimaattop per trein vertrokken naar Glasgow

De 'klimaattrein' rijdt via Rotterdam, Brussel en Londen naar Glasgow, waar de klimaattop COP26 plaatsvindt.
De 'klimaattrein' rijdt via Rotterdam, Brussel en Londen naar Glasgow, waar de klimaattop COP26 plaatsvindt. Foto Remko de Waal/ANP

Een grote groep deelnemers aan de VN-klimaattop COP26, die zondag in Glasgow begint, is zaterdagochtend met een ‘klimaattrein’ naar Schotland vertrokken. Dat meldt ProRail. Aan boord zijn afgevaardigden uit 28 Europese landen. De trein gaat via Rotterdam, Brussel en Londen naar Glasgow.

„We willen mensen met de trein op een duurzame manier naar de klimaattop krijgen”, zegt Mara de Pater, voorzitter van organisatie Youth for Sustainable Travel over het initiatief tegen Radio 1. „Zodat ze niet met het vliegtuig gaan.” De treinreis is ook bedoeld om de reizigers al met elkaar te laten praten over duurzaam vervoer voordat de klimaattop begint.

Delegaties uit Nederland, België, Italië en Duitsland zitten in de trein, samen met onder meer Europarlementariërs en vertegenwoordigers van ngo’s als Oxfam. Twee jaar geleden voer een groep Europese klimaatactivisten, waar De Pater ook bij hoorde, met een schip naar Chili, waar de klimaattop zou plaatsvinden. Die ging daar uiteindelijk niet door, en werd in Madrid gehouden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Deelnemers klimaattop per trein vertrokken naar Glasgow