Brieven

Brieven 30/10/2021

Wit-Rusland

Onverantwoord

Dinsdag speelden de Oranjevrouwen in Minsk tegen Wit-Rusland. Gelukkig hebben ze gewonnen.

Ik weet dat we zo lang mogelijk sport en politiek proberen te scheiden. We sporten in China, we gaan naar Qatar, ondanks alle misstanden in die landen. Ik begrijp dat best, maar er zijn grenzen. En dan vooral als onze eigen sporters en hun staf gevaar lopen.

Wit-Rusland heeft als staat op 23 mei van dit jaar een Ryanair-vliegtuig uit Athene onder valse voorwendselen en onder begeleiding van een gevechtsvliegtuig gedwongen te landen in Minsk, terwijl Vilnius in Litouwen de bestemming was. Dit was puur staatsterrorisme, waarbij de inzittenden onnodig in gevaar zijn gebracht.

Het is westerse luchtvaartmaatschappijen nu verboden over het Wit-Russisch luchtruim te vliegen. Zowel als sanctie, alsmede vanwege de veiligheid. Laat staan dat het veilig zou zijn om naar Minsk zelf te vliegen. Dat is eigenlijk alleen nog mogelijk vanuit Rusland.

Wat doet de KNVB? We lappen alle veiligheidsregels aan onze laars, we huren een vliegtuig bij een Russische maatschappij en laten onze leeuwinnen en staf van Cyprus (waar Oranje vorige week speelde) naar Minsk vliegen. Daarbij wordt ook nog eens angstvallig om het Oekraïense luchtruim heen gevlogen, omdat het voor een Russisch toestel met bestemming Minsk verboden is over deze bevriende natie te vliegen. De Cypriotische autoriteiten hebben hierbij een oogje toegeknepen, omdat het vanuit een EU-land verboden is om naar en van Minsk te vliegen. Als sanctie, maar bovenal vanwege de veiligheid! De KNVB sluit de ogen en brengt de Oranje Leeuwinnen en de staf ongehoord in gevaar.

Wij hebben in Nederland prima luchtvaart- en chartermaatschappijen. Als zij een route niet mogen vliegen vanwege sancties en/of veiligheid, waarom zou de KNVB dan op zoek gaan naar anderen om onze nationale voetbalelftallen te vervoeren? Wat hier gebeurd is, gaat echt een grens over.


gepensioneerd gezagvoerder

Containerwoningen

VVD’er hypocriet

Paul Slettenhaar, wethouder wonen in Castricum (VVD), is boos omdat hij niet genoeg zijn best zou doen voor de huisvesting van statushouders (‘Opvang in hotels geen VVD-optie’, 26/10). Hij krijgt huilende mensen aan zijn bureau die geen woning kunnen krijgen. De eerlijkheid zou meneer Slettenhaar gebieden om daarbij te vermelden dat hij vorig jaar dwars voor een uitstekend plan is gaan liggen om agrarische grond in Castricum deels te benutten voor een groot aantal betaalbare woningen. Om dan vervolgens over de ruggen van een zeer kwetsbare groep mensen verongelijkt te gaan zitten klagen dat er nu eenmaal niet genoeg huizen zijn in Castricum is discutabel, om niet te zeggen hypocriet. Bah.

Amsterdam

Ondermijning

Geen doel op zich

Gert Jan Geling meent dat we in Nederland ten onrechte een scherp onderscheid maken tussen criminaliteit en terrorisme (Zijn criminele aanslagen niet ook terrorisme?, 25/10).

Het is waar dat beide maatschappijontwrichtend werken, maar toch is er een groot verschil: bij terrorisme is dat het doel, terwijl het bij criminaliteit een neveneffect is. Criminelen hebben immers belang bij een goed functionerende samenleving: daar is meer voor ze te halen, en bovendien willen ze graag ongestoord van hun inkomsten kunnen genieten. Iemand als Ridouan Taghi leeft liever in Nederland of Dubai dan in Somalië of de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Inderdaad willen die criminelen wel dat we bang voor ze zijn, maar ondermijning van de samenleving is voor hen geen doel op zich. Het is dus ook verstandig om terrorisme en criminaliteit anders tegemoet te treden.

Purmerend

Werk

‘Stelen’ is onnodig

Socioloog Marguerite van den Berg pleit in haar boek Werk is geen oplossing om werk te weigeren en tijd en energie terug te stelen van je werkgever (‘Je baas steelt tijd van jou, kijk hoe je dit terug kunt stelen’, 26/10). Zo wijst ze er op dat online werken daar de mogelijkheid toe biedt, omdat je uit zicht bent bij je collega’s en leidinggevende.

Een vreemd voorstel. Al jaren werk ik plaats- en tijdonafhankelijk, en dit gaat alleen goed als er wederzijds vertrouwen is. Ook tijdens de coronacrisis bood mijn werkgever alle plaats en ruimte aan werknemers met en zonder kinderen om ‘af te schakelen’.

Dus al het door Van den Berg voorgestelde stiekeme gedoe werkt niet alleen averechts, maar is ook niet nodig.

Het lijkt er op dat dit boek is geschreven op basis van rancune tegenover haar werkgever, de Universiteit van Amsterdam, die haar tijdens de uitbraak van corona totaal niet tegemoet kwam.

Amsterdam

Klimaat

Aarde draait door

„Dit is een strijd om het voortbestaan van onze kwetsbare planeet”, aldus Alok Sharma, voorzitter van de klimaattop in Glasgow (Hoe een leider praat over klimaat, 27/10). De onzin ten top. Ooit zal leven op aarde sowieso onmogelijk zijn. Dit is slechts een relatief korte fase in het totale bestaan van de aarde. Dít is in eerste instantie de strijd om het voortbestaan van onszelf, de mensheid, en daarna misschien ook nog voor ander, ons bekend leven, al deden we daar het grootste deel van ons bestaan weinig moeite voor. Verliezen we die strijd, dan draait de aarde rustig verder, met leven dat zich nog geruime tijd wél kan aanpassen.

Hopelijk een soort zonder oorlogen, kernwapens, dictators, haat, geldgraaiers, egoïsten, moordenaars en zelfdestructie. Misschien dus stukken intelligenter.

IJmuiden