Onderzoekscommissie: Zweden was te laat met adequate coronamaatregelen

Zweden telt meer dan vijftienduizend geregistreerde coronadoden.
Zweden telt meer dan vijftienduizend geregistreerde coronadoden. Foto Fredrik Sandberg/EPA

Zweden ondernam te laat actie tegen de verspreiding van het coronavirus en was niet goed genoeg voorbereid op het bestrijden van een pandemie. Dat staat in een vrijdag verschenen rapport van een commissie die onderzoek heeft gedaan naar het coronabeleid. De Zweedse autoriteiten voerden geen lockdown en mondkapjesplicht in.

Zweden vertrouwde in eerste instantie op het testbeleid en zijn burgers, die werden geadviseerd om afstand van elkaar te houden en hun handen goed te wassen. Pas eind vorig jaar, na een nieuwe, grote besmettingsgolf, moesten de bars en restaurants in Zweden eerder sluiten en mocht er geen alcohol worden verkocht. Volgens de commissie, die door de Zweedse regering werd aangesteld onder druk van het parlement, was dat veel te laat. Die trage reactie zorgde ervoor dat het land in Europa een uitschieter was als het gaat om het aantal coronabesmettingen. De commissie vindt ook dat het te lang duurde voordat Zweden over voldoende testcapaciteit beschikte.

In Zweden zijn meer dan 15.000 mensen overleden aan het coronavirus. Dat getal ligt vele malen hoger in vergelijking met de andere Scandinavische landen die wel al snel strenge coronaregels invoerden. Het getal is wel lager dan dat van bijvoorbeeld Groot-Brittannië, dat strenge lockdowns heeft gehad.

Lees ook deze reportage uit 2020: Zweden deed het anders – en voelt nu de pijn Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Voor het eerst sinds juni meer dan duizend coronapatiënten in ziekenhuizen