VWS onderzoekt mogelijke hack van QR-sleutels na opduiken van code van ‘Adolf Hitler’

Horecabezoekers laten hun QR-code in de CoronaCheck-app zien.
Horecabezoekers laten hun QR-code in de CoronaCheck-app zien. Foto Remko de Waal/ANP

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoekt samen met andere Europese landen of en welke geheime sleutels van QR-codes zijn gestolen. Dat bevestigt VWS woensdag aan NRC na berichtgeving van RTL Nieuws over een opgedoken geldige QR-code op naam van Adolf Hitler. VWS sluit uit dat de Nederlandse geheime sleutel is gehackt. Volgens een woordvoerder is de Nederlandse geheime sleutel zeer goed beveiligd.

RTL Nieuws schrijft dat de QR-code van Adolf Hitler door een cybercrimineel is verspreid. Die zou willen laten zien dat hij elke gewenste QR-code kan maken. Hij zou bewijs hebben laten zien van QR-codes uit Frankrijk en Polen. Aangezien het om Europese codes gaat, zijn deze ook in Nederland geldig.

VWS ontkent dat het onderzoek doet „naar één specifieke code”. Het onderzoekt met andere landen het vermeende sleutellek. Het ministerie is sinds woensdag op de hoogte van „de geruchten” en wil niet zeggen met welke landen het onderzoek doet. Over de code op naam van Adolf Hitler zegt de woordvoerder dat het niet duidelijk is of het om een hack gaat of dat het om fraude gaat. Bij dat laatste worden QR-codes van burgers via Telegramgroepen verkocht aan mensen met overeenkomstige voorletters en geboortedatum.

RTL Nieuws stelt dat als de sleutels van landen als Frankrijk en Polen inderdaad gestolen zijn, „alle QR-codes van die landen opnieuw moeten worden uitgegeven”. Op dat scenario wil VWS wil nog niet vooruitlopen. „Er zijn mensen in de wereld die echt Adolf Hitler heten”, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Dit zijn de vier effecten van de coronapas Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nog altijd onduidelijkheid over vaccinatieplicht voor Australian Open