Ronald Koeman ontslagen als trainer bij FC Barcelona

Voetbal Na een veelbewogen periode van veertien maanden komt er een einde aan het dienstverband van Ronald Koeman als hoofdcoach van FC Barcelona.
Ronald Koeman tijdens de wedstrijd tegen Rayo Vallecano in Madrid.
Ronald Koeman tijdens de wedstrijd tegen Rayo Vallecano in Madrid. Foto Manu Fernandez/AP

Ronald Koeman heeft zijn laatste wedstrijd bij FC Barcelona gecoacht. Een paar uur na het pijnlijke verlies tegen Rayo Vallecano (1-0) is de 58-jarige trainer ontslagen door de Spaanse topclub.

Barcelona maakte het vertrek van Koeman in de nacht van woensdag op donderdag op de eigen website bekend: „De voorzitter van de club, Joan Laporta, heeft hem geïnformeerd na de nederlaag tegen Rayo Vallecano. Ronald Koeman neemt donderdag afscheid van de ploeg. FC Barcelona wil hem bedanken voor zijn bewezen diensten en wenst hem succes in zijn carrière.”

Belaagd

Afgelopen zondag verloor Barcelona in het eigen stadion Camp Nou van aartsrivaal Real Madrid (1-2). Na die wedstrijd werd Koeman, bij het verlaten van de parkeergarage in het stadion, belaagd door boze supporters, die zijn vertrek eisten. Barcelona omschreef het gedrag van de fans zondagavond als „gewelddadig en minachtend”.

Er waren al lange tijd geruchten over een mogelijk vertrek van de voormalige Nederlandse bondscoach. Koeman trad in de zomer van 2020 aan als trainer bij FC Barcelona maar kwam al snel onder druk te staan door tegenvallende resultaten. Afgelopen juni besloot de nieuw benoemde FC Barcelona-president Joan Laporta nog om Koeman te laten blijven „na een periode van reflectie”. Na een zwakke seizoenstart en twee opeenvolgende nederlagen is er nu toch geen toekomst meer voor Koeman bij Barcelona.