De wraak van Hillary Clinton

Iedereen leest Op deze plek schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week State of Terror, een thriller waarin de minister van Buitenlandse Zaken, gemodelleerd naar (co-)auteur Clinton, de VS redt.

Vanaf de eerste woorden van State of Terror is duidelijk wie de heldin is van deze paranoiathriller: de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Ze is benoemd door de man met wie ze een verbeten strijd om het presidentschap heeft uitgevochten. Hij is, net als de andere mannelijke politici in dit boek, arrogant en geneigd deze vrouw te onderschatten en te minachten. Als ze door de Senaat loopt, sist een senator: „Vuile vrouw!” Intussen is ze superieur intelligent en competent. O ja, en als meisje had ze x-benen en een bril met jampotglazen.

Klinkt bekend?

Het lijdt geen twijfel dat Secretary of State Ellen Adams is gemodelleerd naar Hillary Rodham Clinton, minister onder president Obama. Hoe kan het ook anders? Clinton is zelf (co-)auteur van State of Terror. Met de ervaren thrillerschrijver Louise Penny bedacht ze een plot waarin de minister van Buitenlandse Zaken in het bestek van een paar dagen vliegt van Zuid-Korea naar Duitsland, naar Oman, Iran, Pakistan en Rusland, en aan het slot, mogen we wel verklappen, de Verenigde Staten blijkt te hebben gered.

Het is een thriller in vliegende vaart, maar zonder veel verrassingen in stijl of plot. Er zijn veel bijvoeglijke naamwoorden voor gevaarlijke schurken, er is een cliffhanger aan het eind van zowat elke paragraaf, en een ontmaskering à la Columbo: alle verdachten in een kamer, en een slimmigheidje brengt de echte slechterik ertoe zichzelf te verraden.

Het is een thriller in vliegende vaart, maar zonder veel verrassingen

Het boek lijkt vooral één lange, zoete wraakoefening voor Clinton, die al haar frustraties en woede in de computer moet hebben gegooid. De huidige Amerikaanse president is de opvolger van een onbehouwen domoor die naar de naam Eric Dunn luistert (bijnaam Eric Dumb) en na zijn aftreden in een resort in Florida is gaan wonen. Klinkt bekend? Hij heeft niet alleen tijdens zijn regering het land naar de rand van de afgrond gevoerd, hij encanailleert zich ook na zijn verkiezingsnederlaag nog met de slechten der aarde, onder wie natuurlijk de Russische president.

Clinton, die in het echte leven in rechtse kringen hoofdpersoon was in een web van samenzweringen, moet zich verkneukeld hebben bij de samenzweringen die ze voor dit boek verzon. Alle elementen zitten erin: buitenlandse chantage, beschuldigingen van pedoseksualiteit en van moorden – en ook de ‘deep state’ heeft een prominente plek in de plot. Zo neemt de vrouw die door een onwaarschijnlijke tegenstander onverwacht op een zijspoor werd gezet, wraak in de vorm van een Wonder Woman op het State Department. Niemand kan aan haar tippen.

En misschien heeft Clinton met State of Terror een nóg langer gekoesterde frustratie ook wel uit haar systeem geschreven. Ellen Adams is getrouwd met een man van wie ze „heel veel houdt” – maar hij speelt geen enkele rol in dit boek.

Reacties: boeken@nrc.nl